Obdusenten: Ingen fysisk kontakt med Kristins negler

Oslo 20160816. Storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen før retten settes tirsdag. Borgarting Lagmannsrett behandler saken der en mann er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannesen for 17 år siden. Bistandsadvokat for familien er Astri Aas-Hansen Advokat, midten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Oslo 20160816. Storesøster Linda Juel Johannessen og far Roar Juel Johannessen før retten settes tirsdag. Borgarting Lagmannsrett behandler saken der en mann er tiltalt for drapet på Kristin Juel Johannesen for 17 år siden. Bistandsadvokat for familien er Astri Aas-Hansen Advokat, midten. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ingen direkte fysisk kontakt med neglene til Kristin Juel Johannessen som kunne medføre DNA-smitte da de ble klippet av, ifølge obdusenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Neglene ble klippet av slik at de falt rett ned i en plastpose med lynlås. Det var en pose for hver hånd, sa overlege Per Hoff-Olsen i Borgarting lagmannsrett torsdag.

Temaet er aktualisert av advokat Brynjar Melings kritiske holdning til det nye DNA-beviset mot den nå 39 år gamle tiltalte mannen. Forsvareren mener det har vært rikelig med anledninger til at 39-åringens DNA kan ha kommet på neglene gjennom oversmitte fra annet materiale.

Hoff-Olsen obduserte jenta dagen etter at hun ble funnet drept. Det ble gjort funn av skader som relativt entydig fortalte at tolvåringen var blitt kvalt til døde med rå kraft, sannsynligvis med gjerningsmannens hender.

Obdusenten var også mannen som klippet av neglene på hendene til Kristin.

Les også: Kristins kropp ble flyttet etter drapet, sykkel gjemt

Politimann skal fortelle juryen om funnet av Kristin

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristins familie glad for å få aktors anerkjennelse

Nå håper Kristins foreldre endelig å få satt punktum

– Kan ha blitt åpnet

Meling poengterte at uten annen forsegling en selve lynlåsen, har en lang rekke personer hatt mulighet til å åpne og lukke dem en rekke ganger uten at det ville ha syntes på posene.

Hoff-Olsen avviste langt på vei en slik mulighet i forbindelse med sin egen befatning med neglene. Etter på ha klippet dem av og lukket posene med lynlås, ble de båret rett opp til avdeling for biologiske spor på det daværende Rettsmedisinske institutt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, men det er 17 år siden, parerte Meling.

Overfor NTB poengterer han at posene er blitt transportert til flere forskjellige etater og enheter innen politiet i denne perioden. Han framholder dessuten at det er en femårsperiode hvor politi og påtalemyndighet sliter med å dokumentere hvor beviset befant seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Liket hadde blitt flyttet

Hele rettsdagen torsdag var satt av til bevisførsel rundt de første dagene av drapsetterforskningen – fra letingen og funnet av jenta, via krimteknikernes nitide undersøkelse av åstedet til den medisinske undersøkelsen av henne.

Den nå pensjonerte Kripos-teknikeren Knut Holthe kom til stedet morgenen etter drapet. Tre områder skilte seg raskt ut som sentrale: Stedet der sykkelen og de andre gjenstandene jenta hadde med seg, lå, et område hvor det høye gresset langs stien lå flatt og selve funnstedet.

Holthe regner det som sannsynlig at jenta først ble drept, før gjerningsmannen flyttet kroppen hennes og forsøkte å gjemme sykkelen, hjelmen og ryggsekken.

Kristn Juel Johannesen var på vei for å bade med en venninne i Goksjø da hun forsvant om kvelden 5. august 1999. Etter en intens leteaksjon i regi av familie og venner, ble først sykkelen funnet. Kort tid senere lokaliserte en hundepatrulje fra politiet den døde jenta.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Badedrakten skåret over

Kristin var påkledd da hun ble funnet, men badedrakten hun hadde under piratbuksene, var skåret i to. Det ble også funnet et kroppshår på bakken ved stedet der drapet trolig skjedde.

Funnene har gitt drapssaken en seksuell komponent, selv om det ikke finnes holdepunkter fra obduksjonen til å si at det var skjedd et seksuelt overgrep. Larvik herredsrett mente eksempelvis i sin dom fra 2001 at drapet måtte ha vært seksuelt motivert.

Hoff-Olsen poengterer at det ikke er funnet skader som stammer fra et seksuelt overgrep, men sier samtidig at det ikke betyr at et overgrep ikke har funnet sted.

Statsadvokat Alf Martin Evensen sier til NTB at funnene ikke er «konkludente nok» til at det seksuelle aspektet kan være en del av tiltalen.