Solberg mener Ap tar feil om ledighetstall

Statsminister Erna Solberg hadde med seg grafer for å vise at Arbeiderpartiet tar feil om arbeidsledigheten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg hadde med seg grafer for å vise at Arbeiderpartiet tar feil om arbeidsledigheten. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) mener at Arbeiderpartiet tar feil når de sier at dagens arbeidsledighet er på sitt høyeste på 20 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppgangen i ledigheten ser ut til å ha bremset opp. Og vi ligger godt under nivåene fra 1990-tallet. Så når Arbeiderpartiet påstår at ledigheten er på sitt høyeste på et kvart århundre, så er det altså feil, sier Solberg.

Høyre-lederen hadde utstyrt seg med grafer og statistikk da hun møtte journalister til et seminar om «økonomisk politikk i urolige tider» i Arendal torsdag morgen. Og tallene viser at Ap bommer når de snakker om ledighetstallene, mener hun.

– Fra 1990 til 1994 var ledigheten over 5 prosent, og på sitt høyeste var AKU-ledigheten 6,6 prosent i tredje kvartal i 1993. Det er 2 prosentpoeng høyere enn dagens tall. Og sammenlignet med den registrerte ledigheten er det enda større forskjell, sa Solberg.

Støre forundret

– Jeg er forundret over at Erna Solberg i en situasjon der vi har 134.000 norske kvinner og menn uten arbeid bruker tiden sin på en debatt om ledigheten som var på 90-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fastholder at målt i antall arbeidsløse er tallene tidligere i år på det høyeste nivået som Statistisk sentralbyrå noensinne har målt.

– Dette er dramatisk og svært alvorlig for dem som er rammet. Nå må vi bruke kreftene på å møte dagens krise. Realiteten er like alvorlig, folk som vil jobbe, står utenfor, og særlig alvorlig er det at det rammer de unge, tilføyer han.

Les også: Hemmelige forsvarsdokumenter lekket til Høyre

Feil sammenligning

Men statsministeren gir seg ikke med det. Hun mener det blir feil å sammenligne absolutte ledighetstall på 1990-tallet med dagens virkelighet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er blitt 1 million flere nordmenn, og 650.000 flere sysselsatte i Norge i dag. Den ledighetskrisen vi hadde på 1990-tallet, og som varte lenge, var en mye større utfordring i norsk økonomi totalt sett enn hva vi opplever nå, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støre sier det er helt riktig at det er flere nordmenn nå enn på 1990-tallet.

– Nettopp derfor må vi legge til rette for at det kan skapes flere nye lønnsomme arbeidsplasser. Nå skapes det nye jobber i et langt lavere tempo enn da Arbeiderpartiet styrte sist. De siste par årene har det ikke vært noen jobbvekst, og det er alvorlig for et land som vokser, sier Ap-lederen.

Les også: Høyres strategi for å kapre de «lilla» velgerne

Omskriver historien

Solberg mener videre at Ap omskriver historien når det kommer til hvem som gjør mest for å bekjempe arbeidsledighet:

– Det er grunn til å minne om at Ap den gang, på 1990-tallet, brukte fire år på å få ledigheten nedover, noe de i ettertid har kalt en suksess. Jeg mener dette er en interessant betraktning om retorikk, sett i lys av at Ap nå sier at vi bruker altfor lang tid på å få gjort noe med ledigheten, sier statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har på ingen måte spilt ned krisen tidlig på 90-tallet. Ap og partene i arbeidslivet satte inn alle våre krefter på å få den ledigheten ned, og vi lyktes med det, lyder Støres respons.

Les også: KrF-Hareide krever flere kvoteflyktninger til Norge

Geografisk krise

Solberg sier at fordi ledigheten nå går opp i noen fylker og ned i andre, må den løses med målrettede tiltak.

– Fordi det er en regional krise, men ingen nasjonal ledighetskrise, har vi valgt tiltak mot sør- og vestlandet og inn mot de bransjene som rammes. Men en generell økning i kommuneøkonomien, som er Arbeiderpartiets svar, er ikke et målrettet tiltak mot ledighet, sier Solberg.

– Arbeiderpartiet og partene i arbeidslivet har drevet fram nær sagt hvert eneste tiltak denne regjeringen har kommet med, presset dem til større tiltakspakker og endringer i permitteringsreglene, sier Støre.