Jon Georg Dale mot Per Olaf Lundteigen:Lundteigen (Sp) og Frp-statsråd Dale ble enige om én ting

PEKER UT VEIEN: Per Olaf Lundteigen (Sp) viste landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sine visjoner for landbrukspolitikken da de møttes til debatt på Vestfossen i Buskerud tirsdag kveld. Dale vil ikke samme vei.
PEKER UT VEIEN: Per Olaf Lundteigen (Sp) viste landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sine visjoner for landbrukspolitikken da de møttes til debatt på Vestfossen i Buskerud tirsdag kveld. Dale vil ikke samme vei. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå er Frp og Senterpartiet blitt enige om at økt selvforsyning av landbruksvarer er avhengig av mer planteproduksjon i Norge. Men med nye krav til effektivitet ser landbruksminister Dale mindre håp for dyrka jord på Vestlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ØVRE EIKER (ABC NYHETER): En fullsatt sal i Fosseholm Herregård på Sp-tingmannen Per Olaf Lundteigens hjemplass Vestfossen, lot OL-håndball være OL-håndball tirsdag kveld.

I stedet overvar de en sprudlende Frp-landbruksminister Jon Georg Dale i storform stille til bortekamp om landbrukspolitikk mot bygdas egne Lundteigen.

– Det er åpenbart slik at størrelsen på planteproduksjonen avgjør selvforsyningen i Norge, slo Dale fast på utfordring fra Lundteigen og andre i salen.

Det var en av nyhetene fra tirsdagens duell. Til nå har det ikke vært en selvfølge når debatten om fallende norsk selvforsyning har rast. Offisiell statistikk har kjørt på med hvor mye kjøtt det blir produsert her i landet, og ikke trukket fra de enorme mengdene av soya og andre råstoffer til fôr som importeres fra utlandet.

Les også: Lundteigen vil ta landbruksmakt tilbake til Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utmarka neste for Vestlandet?

Bruken av dyrka jord i Norge ett av Lundteigens kampsaker.

– Økt planteproduksjon er avhengig av at vi beholder arealene av dyrka mark og øker kvaliteten på jorda så det blir større avlinger, sa den profilerte Sp-politikeren.

Landbruks- og matminister Dale insisterte på at han ønsker jordbruk over hele landet og fortsatt variasjon med både små og store bruk. Samtidig har regjeringen under hans forgjenger Sylvi Listhaug vridd store summer i statlige overføringer fra små og mellomstore bruk, til de aller største.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du vet vi ikke får gjort så mye med arealene på Vestlandet. De er oppdelt av bekker, elver, steiner, fjell, veier. Hvordan skal vi effektivisere bruken av disse arealene som sauebøndene på Vestlandet har? spurte bonde og Sp-politiker Steinar Ness fra Viksdalen i Sogn og Fjordane under debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hjemme er det så bratt at du kan slå gresset på begge sider, og ikke lett å få god effektivitet i slåttearealene, bekreftet vestlendingen Jon Georg Dale.

Derfor peker han på beite i utmark som løsning for vestlandsjordbruket:

– Utmarksarealene er viktige. Derfor brukte jeg jordbruksoppgjøret i år til å styrke utmarkstilskuddet mer enn Bondelaget krevde, sa Dale.

Les også: Bare 80 bønder igjen på Vestlandet

Les også: Bondelaget: – Nå ser vi Listhaug-effekten i norsk landbruk

Dårligere pris på melk enn vann

Trass i advarslene de rødgrønne har kommet med mot Solberg-regjeringens landbrukspolitikk, kunne Dale komme med positive tall for bøndenes inntektsutvikling.

– Hvorfor ser du det som fornuftig å redusere overføringene til landbruket? spurte debattlederen, Nationens politiske redaktør Kato Nykvist.

– Jeg er ikke opptatt av å pøse mest mulig penger inn i jordbruket, men å få mest mulig ut av hver krone. Fra 2014 til 2017 blir inntektsutviklingen for bøndene 18,75 prosent ifølge prognosene. Det er mer enn tre ganger så mye som andre grupper, svarte Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lundteigen påpeker at bøndene likevel ligger etter resten av landet i inntektsnivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Landbruket må ha kombinasjon av markedsinntekter og overføringer over statsbudsjettet, sa han og trakk fram et eksempel fra markedet:

– På Kiwi koster 1 liter melk 16,10. 0,65 liter Olden-vann koster 24,40. Det er helt opplagt at melka må prises høyere, og bonden må få mer. Hvis importkonkurranse er et problem for å øke prisen, så må importvernet økes, mener han.

Dale kunne slå tilbake med å vise til politikken den rødgrønne regjeringen inkludert Sp førte.

– Er det bra eller dårlig at inntektsutviklinga er bedre de tre siste åra, enn de foregående tre årene da Sp satt i regjering? I forhandlinger med EU om Artikkel 19 i EØS-avtalen ga dere EU nye kvoter på 2700 tonn tollfri ost og kjøtt. Har dere tatt konsekvensen av at dere selv svekket importvernet? utfordret Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Frp verre enn Danmark i tollstrid om ost

Lakmustesten ga utslag

LANDBRUKSDUELL: Per Olaf Lundteigen (Sp) fikk høre av Jon Georg Dale (Frp) at de rødgrønne svekket Norges importvern mot EU. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
LANDBRUKSDUELL: Per Olaf Lundteigen (Sp) fikk høre av Jon Georg Dale (Frp) at de rødgrønne svekket Norges importvern mot EU. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Lundteigen selv sto i opposisjon til mye av det hans egen regjering sto for, og vedgikk hva som hadde skjedd.

– Det er helt opplagt at det som skjedde under den rødgrønne regjeringen, førte til økt import. Men det er vel Frp glad for, repliserte han.

Lundteigen lot seg heller ikke blende av inntektsveksten på 18,75 prosent, og reiste tvil om realitetene i det.

– Lakmustesten er om ungdom velger landbruket, eller andre fag. Forutsetningene for tallene er feil. Hadde forutsetningene vært riktige, hadde ungdommene valgt jordbruket. De ser i praksis hva man tjener som bonde, sa Sp-politikeren, og fikk svar på tiltale:

– Dagens gode nyhet er at antallet unge som har landbruk som sitt førstevalg, øker med 20 prosent i år, kunne statsråden slå i bordet.

Les også: Fleire unge vil satsa på landbruk