Én av to tror fattige barn savner sosiale aktiviteter

Det verste med å vokse opp som fattig er å ikke kunne delta på sosiale aktiviteter, slik som fotballtrening, viser en holdningsundersøkelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX
Det verste med å vokse opp som fattig er å ikke kunne delta på sosiale aktiviteter, slik som fotballtrening, viser en holdningsundersøkelse. Foto: Gorm Kallestad / NTB SCANPIX Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Å ikke kunne delta i sosiale aktiviteter er det verste med å vokse opp i fattigdom i Norge, mener halvparten av befolkningen, ifølge en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en spørreundersøkelse gjennomført av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i samarbeid med Opinion mente 46 prosent av dem som deltok at det verste med å vokse opp i fattigdom i Norge er å ikke kunne delta eller bli holdt utenfor sosiale aktiviteter. Som eksempler på fattigdom oppgir også halvparten å ikke ha råd til å delta på fritidsaktiviteter, skoleturer eller bursdager.

Professor i sosialt arbeid ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Mona Sandbæk har forsket på barnefattigdom i Norge og mener at den høye bevisstheten om utenforskap skyldes at temaet har fått mye oppmerksomhet.

– Det er til stadighet spørsmål om foreldrebetaling til skoleturer, eller invitasjoner til bursdager, og det har vært mye oppmerksomhet om kulturskole og fotballtreninger, sier hun til NTB.

I tillegg til spørreundersøkelsen via Opinion, har Bufdir spurt ungdommen selv om fattigdom, på nettstedet ung.no. Hele 60 prosent av dem som har svart der forbinder fattigdom med å ikke ha nok mat. Bare 15 prosent har svart «å ikke kunne være med på noe».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange engasjerer seg i kommentarfeltet og diskuterer hvordan man forstår fattigdom i et velstående land. – I Norge er en fattig hvis en ikke kan reise på ferie, gå på restaurant av og til, kino og lignende. Det er jo egentlig tull. Hvis en ikke har penger til regninger, mat og klær, da kan en begynne å snakke om fattigdom, svarer en på nettsiden.