Kristin-tiltalt tilbake i retten etter 13 år

Meling: – DNA-funnene skyldes feil i bevishåndteringen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som ble frikjent for drapet på Kristin Juel Johannesen for 13 år siden, må tirsdag møte i retten på nytt. Statsadvokaten mener nye DNA-analyser viser at han drepte 12-åringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nå 39 år gamle mannen er den første i norsk rettshistorie som er blitt frikjent i en drapssak, og som igjen må møte i retten som tiltalt i samme sak.

Han ble først dømt for å ha drept Johannessen 5. august 1999. To år senere ble han dømt til 12 års fengsel for drapet. DNA-undersøkelser i 2003 av hår som var funnet på åstedet skapte imidlertid tvil om han var rett person. Undersøkelsen viste at håret tilhørte en kvinne.

Agder lagmannsrett frifant den dømte uten noe nytt rettsmøte.

Se direkteoppdateringer fra rettssaken nederst i artikkelen.

Nye DNA-spor

Statsadvokat Alf Martin Evensen mener imidlertid at nye DNA-analyser knytter 39-åringen til åstedet. Bakgrunnen for begjæringen om gjenåpningen var funn av mannens DNA-profil på jentas fingernegler. Funnet ble gjort etter at sikret spormateriale i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i fjor med ny og forbedret analyseteknikk. Evensen mener det samlede bevisbildet – som inkluderer en rekke vitneobservasjoner – viser at det ikke er tvil om at han drepte Kristin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er veldig lettet over at vi nå får den rettssaken vi skulle hatt for 17 år siden. Tapet av Kristin blir vi aldri ferdig med, men nå kan vi få lukket den juridiske delen, sier Roar Juel Johannessen til NTB.

Hevder uskyld

Tiltalte har hele tiden hevdet at han er uskyldig, og hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, vil trolig bruke mye tid på å så tvil om de nye DNA-analysene av det 17 år gamle materialet.

– Slaget står om de tekniske bevisene, sa Meling til NTB i mai.

Tidligere forsvarer Søren Hellenes har stilt spørsmål ved hvorvidt innhenting av tiltaltes DNA-profil i forbindelse med en annen straffesak var lovlig.

Juel Johannesen ble funnet drept i et skogholt ved Mørk i Hedrum i Vestfold i 1999.

Borgarting lagmannsrett har satt av drøyt tre uker til saken.