– Norge bør gjenåpne marinebase utenfor Tromsø

Soldater utenfor den nå nedlagte marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø i 2004. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Soldater utenfor den nå nedlagte marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø i 2004. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den gamle marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø må gjenåpnes for å kunne bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep, mener amerikansk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at NATO-toppmøtet vedtok å prioritere nordområdene, har verken Norge eller alliansen kapasitet til å bekjempe et potensielt russisk ubåtangrep, ifølge en ny rapport fra Center for International and Strategic Studies (CSIS) skriver Dagens Næringsliv.

– Det må gjøres mer for å rette opp i 20 år med forfall, da store deler av anti-ubåtsystemene er på god vei til å bli utdatert. Dette kan ikke fikses gjennom et toppmøte. NATO må sørge for at det er politisk vilje og investeringsvilje til å sikre at alliansen kan forsvare seg mot potensielle trusler, sier seniorforsker Lisa Samp ved CSIS til avisen.

Les også: Norge solgte hemmelig ubåtbase i nord – leies av russerne

Et av argumentene for at Olavsvern bør gjenåpnes, er at Norge bør tilby et sikkert anlegg der NATO-landenes ubåtstyrker kan ligge når de ikke opererer i Nord-Atlanteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nordnorske marinebasen var NATOs viktigste marinebase i nord fram til den ble avviklet i 2009. I 2013 ble den solgt til en investor.

Foreløpig har ikke regjeringen mottatt signaler fra NATO om at basen bør åpnes igjen. Heller ikke forsvaret skal ha uttrykt ønske om å ta i bruk anlegget på nytt.

Les også: F-35-kampfly er stridsklare

Tillitsvalgte bekymret for Forsvarets utdanningstilbud

Forsker frykter for forsvaret av kysten

Forsvaret får 165 milliarder kroner mer over 20 år