Rapport: Amerikanske atomvåpen kan bli tatt av terrorister

Øverstkommanderende på Incirlik-basen er arrestert, mistenkt for delaktighet i kuppforsøket i Tyrkia.
Øverstkommanderende på Incirlik-basen er arrestert, mistenkt for delaktighet i kuppforsøket i Tyrkia. Foto: Stringer / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titall amerikanske atomvåpen som er lagret på en tyrkisk flybase nær Syria, kan bli tatt av «terrorister eller andre fiendtlige krefter», advarer et amerikansk forskningsinstitutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikere har lenge påpekt at USA angivelig har lagret rundt 50 atomstridshoder på Incirlik-basen i det sørlige Tyrkia, om lag 110 kilometer fra grensen til det krigsherjede Syria.

Problemstillingen ble høyst aktuell i forrige måned etter det mislykkede kuppet i Tyrkia. Incirlik-basens tyrkiske øverstkommanderende var blant dem som ble arrestert, mistenkt for å ha vært delaktig i kuppforsøket.

– Det er et ubesvart spørsmål hvorvidt USA vil kunne ha beholdt kontrollen over våpnene hvis situasjonen i Tyrkia skulle ha utviklet seg til en langvarig borgerkrig, heter det i rapporten fra The Stimson Center, en partiuavhengig tankesmie som arbeider med fredsspørsmål.

Les også: Styrer USAs atomvåpen med floppydisker

Incirlik er en helt avgjørende base for den amerikanskledede offensiven mot IS i Syria og Irak. Fra denne basen kan amerikanerne raskt nå IS-mål med kampfly eller droner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i mars i år ga det amerikanske forsvarsdepartementet ordre om at alt sivilt personell og alle pårørende til de militære skulle forlate denne delen av Tyrkia av sikkerhetsgrunner.

Amerikanske myndigheter gir aldri opplysninger om hvor atomvåpen er lagret, så rapporten bygger på antakelser og analyser, ikke bekreftende utsagn.

Les også: Hevder Kina vil utplassere atomubåter i Stillehavet