Soppsesongen er her. Les ekspertens råd før du legger ut på tur
– Det viktigste er at du er helt sikker på hva du putter i gryta, sier styreleder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, Johs Kolltveit
Artikkelen fortsetter under annonsen
Når været blir kaldere og høstregnet pisker mot ruta kryper «skogens gull» – kantarellene – og dens artsfrender opp fra skogbunnen. For mange er soppsesongen et av årets høydepunkter.
Så også for styreleder i Norges sopp- og nyttevekstforbund, Johs Kolltveit.
– Det er helt klart min hovedinteresse på denne tiden av året. Nesten all fritid går med til å gå på soppturer, forteller Kolltveit.
Les også: Vekslende sommervær gir super kantarellsesong
Vær helt sikker
Han ble bitt av basillen da han i 20-årene flyttet til Oslo for å studere. Her møtte han en soppentusiast som senere skulle bli hans kone.
– Det var hun som fikk meg interessert, sier Kolltveit.
Gjennom årene har han tilegnet seg bred kunnskap om hobbyen. Rådene deler han gjerne med andre turgåere.
– Gå sakte, og ta 360-graders blikk. Finner du én sopp, er det gjerne andre i nærheten. Men det viktigste er at du ikke tar sopp du ikke kjenner opp i gryta, forteller entusiasten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDersom du er usikker på om soppen er spiselig, arrangeres det stadig soppkontroller i alle landets fylker.
Les også: Hold barna unna disse dødssoppene
Nybegynner? Start med disse
Kolltveit anbefaler nybegynnere å starte med tre sopper – kantarell, piggsopp og steinsopp. Alle disse har klare kjennetegn.
Kantarellen er skarpt gul og kan derfor skimtes på lang avstand. Den vokser gjerne i blandingsskog, trives i områder med lyng og gress og er gjerne å se langs skogsstier.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPiggsoppen har, som navnet tilsier, pigger på undersiden. Husk alltid å snu hatten så du kan studere undersiden av soppen.
Les også: Kjenn din sopp
Soppenes konge
Kolltveit sperrer øynene opp når han plutselig får øye på en majestetisk steinsopp i lysningen. Delikatessen, som regnes som en av våre beste matsopper, er en ettertraktet ingrediens for kokker over hele verden.
Artikkelen fortsetter under annonsenSteinsoppen kjennetegnes av små, tykke og faste hatter med solid stilk. Under hatten har den et rørlag som er hvitt hos ungsoppene og grønngult hos eldre utgaver. Foten har alltid et fint, hvitt maskenett øverst.
– Denne er verdt hele turen. Alle sopper blekner mot denne, jubler Kolltveit.
I alt er han overrasket over hvor mye sopp som allerede er springet fram.
– Jeg har funnet mer enn jeg regnet med i løpet av turen, sier han.
Alt tyder altså på at det ligger an til en riktig så god sesong i år. God tur!