Aleppo på randen av stor humanitær katastrofe

Opprørerne og regjeringsstyrkene har kjempet om kontrollen over Aleppo, som har rundt 2,3 millioner innbyggere og er den største byen i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix
Opprørerne og regjeringsstyrkene har kjempet om kontrollen over Aleppo, som har rundt 2,3 millioner innbyggere og er den største byen i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tønnebomber, angrep på sykehus og bruk av kjemiske våpen er blant skrekkhistoriene som FNs sikkerhetsråd får høre fra Syrias beleirede by Aleppo. FN anklages for å stå på sidelinjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens kampene raser i det som engang var Syrias største by, har FNs sikkerhetsråd holdt et uformelt møte om sivilbefolkningens situasjon.

Den syrisk-amerikanske legen Zaher Shaloul fra Chicago fortalte om helvetet befolkningen i Aleppo lever i.

– Vi trenger ikke fordømmelser, bønner eller pekende fingre, vi har fått nok av det. Jeg ber dere om å møte folket i Aleppo og se dem som mennesker, sa Shaloul.

Da han sist besøkte byen i juli, spurte han en sykepleier om hva hun ønsket mest fra FN. Hun svarte at hun ønsket hjelp til å evakuere en ti år gammel jente ved navn Shahd, som hadde blitt såret i et tønnebombeangrep og var døende på grunn av mangel på medisin.

– Reis selv!

– Jeg har en forespørsel i tillegg til at Shahd reddes, reis til Aleppo selv og møt legene, sykepleierne og pasientene. Hvis tre leger fra Chicago kunne gjøre det, så kan dere, sier Shaloul til diplomatene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viste fram bilder av ofre, ett av dem et barn han sier ble såret i et klorgassangrep.

Kun 35 leger er tilbake i de beleirede områdene av Aleppo, der 15 klinikker og sykehus er blitt bombet bare siden juli. I tillegg har beleiringen ført til mangel på både mat og andre helt nødvendige varer.

pause for å nå millioner av mennesker i nød.

Les også: Ekspert kritiserer FN for manglende handling i Aleppo

– Den som vinner slaget om Aleppo, vinner trolig krigen

Aleppo-beleiringen kan være brutt

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort slag raser om Aleppo

– En skam

Under møtet kunne FN-representantene også høre en syrisk hjelpearbeider komme med en innstendig bønn om å gjøre noe.

– Hvis beleiringen av Aleppo fortsetter, vil det skje verre humanitære katastrofer, ettersom det ikke vil være noen medisin for de sårede og intet mel å bake med, sa Abdullah Nawhlu via videolink fra Aleppo. I bakgrunnen hørtes lyden av konstant skyting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi snakker om en beleiring av 350.000 mennesker, ikke 10, 50 eller 100. Vi snakker om 350.000 mennesker, en stor humanitær katastrofe som for alltid vil bringe skam over humanitære organisasjoner, sier Nawhlu, som jobber for den nøytrale og upartiske organisasjonen Syrian Civil Defence.

Vil ta hele byen

Etter at opprørere greide å bryte beleiringen av den østlige delen av Aleppo i helgen, har den syriske regjeringen sendt store forsterkninger til byen.

Opprørsalliansen, som kaller seg Erobringshæren, varsler på sin side «et nytt stadium» i krigen, der den vil forsøke å innta hele Aleppo, en by som har vært delt mellom regjeringskontrollerte og opprørskontrollerte områder siden 2012.

Alliansen består både av moderate og islamistiske krigere, hvorav noen støttes av USA.

Ber om pause

FN-ansatte i Syria ber om en pause i kampene av humanitære årsaker. Aleppos vann- og strømforsyning må repareres, og menneskene som er innestengt, trenger nødhjelp, skriver FNs humanitære koordinator i Syria, Yacoub El Hillo og regionalkoordinator Kevin Kennedy.

– I det minste krever FN en full våpenhvile eller ukentlig 48-timers humanitær