Ingen tiltaler i ny Scandinavian Star-etterforskningFortvilet og oppgitt over Scandinavian Star-konklusjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter to års etterforskning konkluderer politiet med at det ikke finnes bevis for at det var flere brannstiftere ombord på Scandinavian Star, og etterforskningen avsluttes uten tiltaler, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er fortvilet og oppgitt. Politiet vasser i bevis, mener Terje Bergsvåg, nestleder i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star.

Ifølge VG konkluderer politiet etter to års etterforskning med at det ikke er bevis for at det var flere brannstiftere ombord på ferja, og etterforskningen avsluttes uten innstilling om tiltaler. Politiet vil under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag legge fram en gjennomgang av resultatene etter etterforskningen og den samlede påtalevurderingen.

– Sorterer i sin favør

Overfor NTB hevder Bergsvåg at politiet sorterer etterforskningen i sin favør.

– Vi visste resultatet. Det har vi skjønt på uttalelsene til politiet. De har ikke gjort de rette grepene, sier Bergsvåg.

Blant annet mener han at politiet har unnlatt å ta med bilder som kan vise nye arnesteder for brannene, og at de har gått grundig nok gjennom påstanden om at rundt 100.000 liter diesel ikke er gjort rede for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt dette hopper politiet bukk over. Vi er oppgitt og fortvilet. Politiet vasser i bevis, sier Bergsvåg.

Les også: Scandinavian Star: Bergingsselskap tilbakeviser politiopplysninger

Norsk Scandinavian Star-støttegruppe reagerer på dansk kritikk

Dansk granskningssjef bryter tausheten om Scandinavian Star

– Kommisjonen vil slakte dette

Samtidig har han tillit til den stortingsoppnevnte granskingskommisjonen.

– Vi vet at de vil slakte dette, sier Terje Bergsvåg, som sier han er beredt på å ta saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-politiet ønsker foreløpig ikke å kommentere stiftelsens kritikk.

– Vi må vente med å kommentere saken til vi har fått gått gjennom dette på pressekonferansen, sier pressesjef Unni Grøndahl til NTB.

Ingen nye tiltaler

Den andre runden med etterforskning av dødsbrannen avsluttes uten tiltaler, skriver VG , som har fått innsyn i etterforskningsmaterialet som presenteres på en pressekonferanse tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannsakkyndige Kjell Schmidt Pedersen og Øystein Jæger Meland, som også var sakkyndige i 1990, mener at brannene etter den første hovedbrannen, var følgebranner og ikke nye, påsatte branner. Dermed tilbakeviser de at deler av mannskapet sto bak flere branner på skipet, som det ble hevdet at var ledd i en forsikringssvindel. Pedersen og Meland slår nå fast at den første brannen førte til at intens varme spredte seg i stålkonstruksjonen i skipet og antente brennbart materiale og gasser.

Mangler ved redningsutstyr

Advokat Sigurd Klomsæt for Stiftelsen Ny etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

Det ble funnet flere mangler ved redningsutstyret om bord, og den norske kapteinen og to danske redere ble stilt for retten og dømt til korte straffer etter brannen. I ettertid kom det fram nye opplysninger, og Støttegruppen for overlevende og pårørende krevde ny etterforskning, noe det ble besluttet å gjøre i 2014. Etterforskningen har fulgt to hovedspor: spørsmålet om brannene var påsatt og de uavklarte økonomiforholdene rundt skipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

159 mennesker omkom

159 mennesker mistet livet i brannen som natt til lørdag 7. april 1990 brøt ut om bord i Scandinavian Star på sin første tur fra Oslo til Frederikshavn.

En dansk lastebilsjåfør som omkom i brannen, ble utpekt som skyldig i brannstiftelse. En politirapport i 2014 slår fast at det ikke var grunnlag for å utpeke ham som gjerningsmann, selv om det var grunnlag for å mistenke ham.