Arbeiderpartiet nekter å føye seg for AUF sitt skatteønske

AUF-leder Mani Hussaini og AP-nestleder Hadia Tajik under sommerens leir på Utøya. Nå er de uenige om hvilke politikk Arbeiderpartiet bør føre.
AUF-leder Mani Hussaini og AP-nestleder Hadia Tajik under sommerens leir på Utøya. Nå er de uenige om hvilke politikk Arbeiderpartiet bør føre. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUF-leder Mani Hussaini vil at Arbeiderpartiet skal gå til valg på økt eiendomsskatt. – Ikke aktuelt, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, til ABC Nyheter. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da AUF-leder Mani Hussaini i dag åpnet årets sommerleir på Utøya, kom han med klare krav til Arbeiderpartiet om å gå inn for økte skatter.

Hussaini ønsker økt formueskatt og innføring av arveavgift. I tillegg vil han at de som som har en eller flere boliger skal betale eiendomsskatt.

– Det er kun med innsatsen til AUF-ere over hele landet at Jonas kan bli statsminister om ett år. Men den innsatsen gir vi ikke bort gratis. Vi har tydelige krav til hva vi forventer fra Arbeiderpartiet, og vi forventer å bli hørt, fastslo Hussaini, ifølge NTB.

Men å få gjennomslag for at moderpartiet skal gå til valg på eiendomsskatt, kan AUF og Hussaini se langt etter.

Les saken: – Jonas får ikke innsatsen vår gratis

Tajik: – Ikke eiendomskatt

– Det er ikke aktuell politikk for Arbeiderpartiet å gå inn for økt beskatning av folks hjem. Skatteforliket i Stortinget slår fast at sekundærbolig, altså boliger ut over den du bor i, skal likebehandles med for eksempel aksjer. Det kan bidra til mindre spekulasjon og på sikt være med på å dempe boligprisveksten, sier nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Hadia Tajik (Ap) sier nei til AUF sitt skattekrav om økt eiendomsskatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Hadia Tajik (Ap) sier nei til AUF sitt skattekrav om økt eiendomsskatt. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Tajik sier videre til ABC Nyheter at Arbeiderpartiet fortsatt står bak skatteforliket som er inngått i Stortinget.

– Forutsigbarhet i skattepolitikken er viktig både for bedrifter og folk, sier Tajik.

(Se hele forliket nederst i saken)

Vil ha mer formueskatt - som AUF

Arbeiderpartiet fikk sterk kritikk av SV da de ble med på skatteforliket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jonas Gahr Støre kan ikke lenger med troverdighet anklage regjeringen for å gi store skattelettelser til dem som har mest fra før. Med Arbeiderpartiets velsignelse legger skatteforliket nå opp til nøyaktig det samme, sa Snorre Valen (SV) til NTB i mai da skatteforliket ble inngått.

Den gang sa Arbeiderpartiet i svar til Valen og SV at formueskatten kan komme til å bli økt ved et eventuelt regjeringsskifte i 2017. Det mener nestlederen fortsatt bør gjøres.

– Denne regjeringen har brukt mange milliarder kroner på å kutte skattene for de aller rikeste, men samtidig økt avgiftene for folk flest. Arbeiderpartiet er mot regjeringens omfordeling fra de med lite til de som har aller mest fra før. Vi har vist gjennom våre budsjetter at det er mulig å få til omfordeling gjennom skattesystemet ved at de som har mest bidrar noe mer, blant annet gjennom økt formuesskatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Her er skatteforliket

Debatt om arveavgift

Tajik sier det er uaktuelt for partiet å gjeninnføre arveavgiften slik den var innrettet tidligere, men at det er naturlig med en debatt.

– Det er naturlig med debatt om økende forskjeller og hvorvidt arv skal være viktigere enn verdien av det du skaper selv. Jeg regner med dette temaet kommer opp fram mot landsmøtet.

Les også: – En imponerende AUF-leder

Dette er skatteforliket:

* Med unntak av SV er partiene i finanskomiteen enige om et forlik om bedriftsbeskatning. Miljøpartiet De Grønne er ikke med i komiteen og inngår dermed heller ikke i avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Forliket teller 17 punkter. Dette er blant hovedpunktene:

* Det innføres et skille i formuesskatten mellom såkalt arbeidende kapital og øvrig formue, og det skal gis en verdifastsettelsesrabatt på 20 prosent for aksjer og driftsmidler. Dette skal innføres innen 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Utbytteskatten holdes om lag på dagens nivå, men skjermingsrenten skal økes til et «nivå som bedre reflekterer risikofri avkastning».

* Selskapsskatten og inntektsskatten for personer skal reduseres til 23 prosent innen 2018, og ytterligere reduksjoner skal vurderes i lys av utviklingen internasjonalt og i nabolandene.

* Det innføres en finansskatt fra 2017 som skal gi staten 3,5 milliarder kroner i inntekter som skal brukes til skattelette andre steder. Regjeringen bes komme tilbake i forslag til statsbudsjett med en modell om hvordan dette skal gjennomføres i praksis.

* Det fremmes også tiltak som skal sikre større åpenhet om pengeoverføringer, innskudd og gjeld. Konkret skal det vurderes begrensninger i skatterådgivere og advokaters taushetsplikt.

* Regjeringen skal også gjennomgå og forbedre systemet for verdivurdering av fritidseiendommer samt foreslå en ordning med langsiktig sparing i børsnoterte aksjer og aksjefond, som innebærer at gevinster ikke beskattes løpende.

Les også: SV langer ut mot Ap og skatteforliket