Kvinner over 40 år føder flere barn

Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dobbelt så mange svenske kvinner over 40 år blir mødre i dag som for 20 år siden. Årlig fødes det nå nærmere 3.000 barn av kvinner i 40-årene i Sverige. Også i Norge øker antall eldre mødre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det handler om faktorer som å bli ferdig med skole og videreutdanning. Noen har ønske om å gjøre andre ting som ikke så lett lar seg forene med det å være foreldre, og som man prioriterer fremfor det å få barn, sier Sophie Graner, overlege ved fødeavdelingen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, til SVT.

I årene 1991-1995 ble i gjennomsnitt 1.406 kvinner over 40 år registrert som fødende i Sverige. I årene 2011-2015 var antallet steget til 2.849, viser tall fra Statistiska centralbyrån (SCB).

Dermed har antallet fødsler i denne aldersgruppen doblet seg i løpet av to tiår.

Størst er økningen blant svenske kvinner som har passert 47 år. I fjor satte 70 svenske kvinner over 47 år barn til verden. Til sammenligning var antallet 13 i 2005.

Les også: «Aldri bli sterilisert for å glede din partner»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mødrene i Oslo er eldst

Gjennomsnittlig alder for kvinner i Norge ved første fødsel har nå passert 30 år. I Oslo får 3,3 prosent av de fødende barn for første gang etter at de er fylt 40, viser tall fra Medisinsk fødselsregister for 2014, som ble lagt fram i november i fjor.

Andel kvinner som var 40 år eller mer når de fødte var 3,7 prosent på landsbasis.

Mødrene i Oslo er eldst. Gjennomsnittsalder for de fødende totalt i Oslo var 31,6 år i 2014, hvorav 5,2 prosent var 40 år eller eldre. Mange av kvinnene er førstegangsfødende.

I perioden 2002 til 2011 var det nærmere 650 kvinner mellom 45 og 49 år som fødte i Norge, ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av 90-tallet fødte kun fire norske kvinner etter fylte 50 år. I løpet av neste tiårsperiode ble det registrert fire ganger så mange fødende over 50 år.

Les også: Firedobling av kvinner over 50 år som føder i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Tracey fødte sitt eget barnebarn.

Høyere risiko for kromosomfeil

Ettersom fruktbarheten reduseres jo eldre man blir, søker flere kvinner hjelp for å øke sjansene for å få barn i godt voksen alder. Noen velger hormonbehandling, andre reiser utenlands for å prøve alternative behandlingsmetoder med donoregg.

Gravide over 35 år har høyere risiko for å få barn med kromosomfeil. Men sannsynligheten for at fosteret skal ha misdannelser er lavere, ifølge forskere.

Katherine Goetzinger og kollegaene ved Washington University, St. Louis har forsket på data fra rutineundersøkelser med ultralyd for 76.000 amerikanske kvinner. Tilfeller hvor barnet hadde kromosomfeil var tatt ut av materialet.

Rundt 1800 fostre viste seg å ha ett eller flere større fysiske avvik i hjertet, hjernen, nyrene, skjelettet eller fordøyelsessystemet, ifølge en artikkel i forskning.no. i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Cecilie Christin (36) blir snart bestemor

Hun ble gravid med sin store kjærlighet. Så fikk kjæresten ALS og havnet i rullestol

Lavere risiko for misdannelser

Dataene viste at sannsynligheten for slike misdannelser sank jo eldre moren var. Mødre over 35 år hadde 40 prosent lavere risiko for å få barn med fysiske avvik enn yngre kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om risikoen for komplikasjoner og kromosomfeil øker med alderen, mener overlege Sophie Graner det ikke er grunn til engstelse.

Overlege og seksjonsleder ved fødeavdelingen på Oslo universitetssykehus Rikshospitalet, Anne-Sofie Letting, har tidligere uttalt til ABC Nyheter:

– Ut fra vårt perspektiv så oppfordrer vi kvinner til å bli gravide tidligere. Da er det mindre risiko under svangerskap og fødsel, og man blir lettere gravid. Evnen til å bli gravid svekkes med alderen, så det er en sjanse å ta om man venter så lenge som til 40- eller 50-årene, sier Letting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Det er viktig å trene bekkenet når du er gravid

– Ikke vær engstelig

– Jeg synes ikke de skal være engstelige bare fordi de har fylt 40. Man må gjøre en individuell vurdering om hvordan man har det, hva du har med deg i bagasjen og planlegge graviditeten på best mulig måte ut i fra det, sier overlegen til Sveriges Television.

Hun viser til at eldre mødre blir fulgt spesielt opp av sykehusene og tilbys samtale med lege tidlig og underveis i svangerskapet.

Statistisk sett øker sjansene for blant annet kromosomfeil, men det er også andre faktorer enn alder alene som påvirker risikoen for dette. Under graviditet og fødsel blir kroppen utsatt for ekstreme påkjenninger.

– Når man er gravid øker risikoen for at det oppstår problemer med blodtrykket, diabetes, tidlig fødsel, lav fødselsvekt og keisersnitt, påpeker overlege Sophie Graner ved fødeavdelingen på Karolinska sjukhuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Jagger (72) blir far for åttende gang

– Kvinner skal kunne velge fritt

Selv om det medisinsk sett ikke er mange plussfaktorer for eldre fødende, finnes det også fordeler med å bli gravid i 40-årene. Man har som regel bedre tid og mer erfaring, man er ferdig med utdannelse og har gjerne etablert seg i yrkeslivet.

– Alle kvinner må jo få føde barn i en alder og på et tidspunkt i livet som passer dem når de vil. Kvinner skal kunne velge det fritt om de vil gjøre det som veldig ung eller som eldre, understreker overlegen.

Les også: Oldemor fikk vite at hun var gravid med tvillinger