Leonard Cohens norske ekskjæreste er død

Leonard Cohen
Leonard Cohen Foto: Valentin Flauraud / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leonard Cohen gjorde norske Marianne Ihlen kjent for hele verden med låten «So long Marianne». Torsdag gikk hun bort, 81 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marianne Ihlen, som var kjent for sine forhold til den norske forfatteren Axel Jensen og den canadiske forfatteren og artisten Leonard Cohen, gikk bort torsdag på Diakonhjemmet i Oslo etter sykdom, opplyser forfatter Petter Mejlænder til NTB.

Han kjente Ihlen godt, etter at han skrev biografien om Axel Jensen.

– Ble kjent over natten

– Hun var en uskyldig, uerfaren og blåøyd vestkantjente da hun møtte Axel Jensen da hun var rundt 20 år gammel. Hun ble med Jensen til Hydra og ble kjent over natten som kjæresten til Axel. Han var den norske forfatteren alle kjente til, sier Mejlænder.

Ihlen flyttet til Hellas sammen med ungdomskjæresten Axel Jensen i 1957. Året etter giftet de seg i Aten, og de fikk en sønn sammen.

– Det forholdet gikk over styr, og Marianne kom inn i et vanskelig kunstnermiljø på Hydra, forteller Mejlænder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«So long Marianne»

Senere, etter at Ihlen og Jensen skilte seg, møtte hun Cohen på øya Hydra. De levde sammen på øya på 60-tallet. Cohens diktbok «Flowers for Hitler» fra 1964 er dedisert Marianne Ihlen, og sangen «So long Marianne» er skrevet om henne.

– Leonard Cohen ble en redning for henne, han var en flott fyr. Det ble et forhold som var viktig for Marianne. Forholdene til Axel og Leonard var kjærlighetsforhold som preget henne videre, sier han.

Ihlen giftet seg med Jan Stang i 1979. De siste tiårene bodde hun i Oslo, hvor hun blant annet arbeidet med malerier, som ble stilt ut flere steder.

Også Cohen-nettstedet Cohencentric omtaler dødsfallet. De melder om at de vil komme tilbake med en hyllest til Marianne Ihlen.