Dæhlie og Ulvang brukte også salbutamol

LANGRENNSHELTER: Oddvar Brå (f.v), Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang står utenfor Stortinget onsdag kveld i forbindelse med at OL-ilden har ankommet Oslo.
LANGRENNSHELTER: Oddvar Brå (f.v), Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang står utenfor Stortinget onsdag kveld i forbindelse med at OL-ilden har ankommet Oslo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisin med stoffet salbutamol har felt idrettsutøvere tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sunby utestenges i to måneder, fratas premierpenger og seirene i Tour de Ski og verdenscupen. Han har brukt en lovlig medisin, men Norges Skiforbund og han selv har ikke søkt om såkalt medisinsk fritak (TUE) for bruken.

Den manglende innrapporteringen blir av Idrettens voldgiftsdom (CAS) ansett som et brudd på dopingreglementet. Det er altså ikke snakk om en utestengelse fordi han har dopet seg, etter den tradisjonelle forståelsen.

Sundby er langt fra den eneste vinteridrettsutøveren som sliter med astma. Tilbake i 1992 og OL i Albertville ble det kjent at både Bjørn Dæhlie, Terje Langli og Vegard Ulvang brukte Ventolin (som inneholder salbutamol) mot sine plager.

Les også: Sundby utestengees for bruk av lovlig astmamedisin

Farlige stoffer

I 1992 ble medisinen tillagt dødelige effekter i en studie fra Oregoin i USA, skrev VG den gangen. I rapporten ble Ventolin knyttet til fordoblet risiko for å dø av astma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Northug får Tour-seier etter Sundby-dommen

SKUMMELT: I 1992 mente forskere bruk av astmamedisin med salbutamol var livsfarlig. Foto: VG / Faksimile
SKUMMELT: I 1992 mente forskere bruk av astmamedisin med salbutamol var livsfarlig. Foto: VG / Faksimile

I 1993 ble den sveitsiske toppsyklisten Alex Zulle utestengt for bruk av salbutamol. Zulle, i likhet med Sundby, slet med luftveiene og tok stoffet mot pustevansker.

Sykkelsporten på 90-tallet var trolig det minst rene idrettsfeltet noen sinne, og flere utøvere med astma har havnet i garnet: Miguel Indurain (verdens beste i en lang periode, danske Bo Hamburger og sveitsiske Tony Rominger. I 2002 ledet spanske Igor gonzales Galdeano Tour de France med 26 sekunder og så ut til å triumfere i rittet. Også han ble testet og det ble funnet salbutamol i blodet hans.

Finsk dopspøkelse

Langrennsløper Jari Isometsä var en del av det finske landslaget som nærmest kollektivt dopet seg på slutten av 90-tallet. I 1996 fikk han en advarsel av det finske skiforbundet for bruken av salbutamol. Senere har han innrømmet utstrakt bruk av bloddoping (EPO).

Etter OL i Sydney i 2000 sa leder av Verdens antidoping-organiasasjon WADA, at det var overraskende at verdens beste idrettsutøvere tilsynelatende var de mest syke. Uttalelsen kom i kjølvannet av en rapport som viste at 561 utøvere gikk på salbutamol.