Konkurransetilsynet forbyr Fjord1-kjøp

Konkurransetilsynet forbyr Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1. Her ferja M/F Solskjel fra Fjord1.
Konkurransetilsynet forbyr Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1. Her ferja M/F Solskjel fra Fjord1. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkurransetilsynet forbyr Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1. Tilsynet mener kjøpet vil føre til en vesentlig begrensning av konkurransen i markedet for drift av ferjesamband.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1 ville ført til redusert konkurranse og økte kostnader for innkjøperne. Det kan igjen føre til høyere billettpriser og dårligere tilbud til passasjerene, uttaler avdelingsdirektør Gjermund Nese i en pressemelding torsdag.

Torghattens kjøp av 50 prosent av aksjene i F1 Holding involverer de to største aktørene innenfor drift av ferjesamband i Norge. F1 Holding, som er eid av Sogn og Fjordane fylkeskommune, eier 59 prosent av aksjene i Fjord1 AS.

Avdelingsdirektøren sier til NRK at vedtaket er endelig, men at selskapet kan klage det inn for Næringsdepartementet innen 15 virkedager.

– Vi vil nå sette oss ned og se på hva tilsynets vedtak innebærer. Vi har fått en lang tilbakemelding som vi må sette oss inn i, sier konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten AS til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rimelig tilfreds

Havilafjord AS, som er minoritetseier i Fjord1, har saksøkt fylkeskommunen. Saken er berammet i Sogn tingrett i Førde 28. august. Det er satt av sju dager til hovedforhandlingen.

– Vi er rimeligvis tilfreds med at Konkurransetilsynets endelige vedtak ble det samme som det foreløpige som kom tidligere i år, sier skipsreder og Havilafjord-eier Per Sævik til NTB.

Han sier at det sentrale punktet i rettssaken gjelder tidspunktet da fylkestinget vedtok å selge Fjord1 til Torghatten.

– Det utløste samtidig vår forkjøpsrett/løsningsrett til aksjene. Vi får bare se an om det skjer noe før saken starter. Vi har ingen oppfatning av om det blir noen samtaler før det, og det er heller ikke avtalt noen samtaler. Vi har ikke hatt noen direkte kontakt verken med F1 Holdning eller fylkeskommunen om dette, sier Sævik.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Torghatten har foreslått avhjelpende tiltak for å begrense de konkurranseskadelige virkningene av kjøpet. Forslaget omfatter salg av Torghattens datterselskap FosenNamsos Sjø og tiltak som skal forhindre informasjonsflyt mellom Torghatten og Fjord1.

– Konkurransetilsynet har vurdert de foreslåtte tiltakene og kommet til at de ikke fjerner vår bekymring. FosenNamsos Sjø er en liten aktør, og et salg av dette selskapet er ikke tilstrekkelig til å hindre at konkurransen i markedet blir vesentlig begrenset, sier Nese.

Overrasket fylkesordfører

Fylkesordfører Jenny Følling (Sp) i Sogn og Fjordane er overrasket over avslaget.

– Jeg er overrasket all den tid Torghatten har satt i gang større strukturelle tiltak og andre avhjelpende tiltak. Jeg tror også bransjen generelt sett er overrasket fordi de har trodd at det ville være mulig med en konsolidering fra fire til tre selskap, sier hun til rikskringkasteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I november i fjor vedtok fylkestinget i Sogn og Fjordane å selge sine aksjer i Fjord1 til Torghatten. Fylkeskommunen er majoritetseier i Fjord1, og vedtaket ble gjort med knapt flertall. Et flertall på 16 mot 15 fulgte fylkesrådmannens anbefaling, blant dem Følling.

– Vi trodde på en godkjenning. Men vi har også belaget oss på dette utfallet. Nå må vi sette oss ned og se på vedtaket. Så må vi samle oss og finne en vei videre, sier hun.

Veidirektør Terje Moe Gustavsen er blant dem som har advart mot en godkjenning av salget. Han mener det vil bety dårligere og dyrere ferjetilbud, og at det er Staten, fylkeskommunene og de reisende som må ta konsekvensen av det.