Politiet frykter enda flere overgrepssaker i Tysfjord

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet etterforsker 17 nye saker i Tysfjord i Nordland, 12 av dem gjelder overgrep. Det er grunn til å tro at det blir opprettet flere saker, ifølge politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 17 nye sakene er fire knyttet til tre trusselbrev som tidligere har vært fremme i mediene i forbindelse med overgrep, mens én sak er knyttet til anmeldelsen av den læstadianske forsamlingen, opplyser politiadvokat Siv Remen til NTB.

– Det har i avhør fremkommet informasjon som gir oss grunn til å tro at det er flere overgrep som ennå ikke er anmeldt. Det er grunn til å anta at det dermed blir opprettet nye saker, opplyser Remen.

Hun sier videre at det er snakk om seksuelle overgrep av ulik karakter.

– Viktigst å avverge

Politiet i Nordland åpnet etterforskning i juni da elleve personer fra Tysfjord kommune sto frem i VG og fortalte om overgrep.

De fleste av sakene gjelder forhold langt tilbake i tid, men ifølge Remen er også et par av sakene som etterforskes, nye.

– Etterforskningen har aller høyeste prioritet i politidistriktet, og vi gjør alle grep som må gjøres. Aller høyeste prioritet er å avverge overgrep som skjer nå, sier Remen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forbindelse med etterforskningen er det er opprettet en prosjektgruppe der både Kripos og etterforskningsledelsen bistår det lokale politiet ute i distriktet med ressurser innen etterforskning, avhør og analyse.

– Det er mange. Vi er i gang med avhør, men vi kan ikke si enda hvor nær vi er å pågripe noen i saken, sier hun.

DNA-tester

Trusselbrevene politiet har mottatt er sendt til analyse hos Kripos for blant annet sjekk av DNA og fingeravtrykk, men det vil ta litt tid å få svar, opplyser politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Politiet jobber aktivt i det forebyggende sporet og har blant annet involvert Statens barnehus i Bodø for å nyttiggjøre seg deres spesialkompetanse når det gjelder barn og overgrep. Til høsten vil det bli arrangert møter både med ansatte på skolen og elevene», sier politiet i en pressemelding onsdag.

– Viser stor styrke

Politiadvokaten berømmer dem som har kontaktet politiet for å fortelle det de vet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viser stor styrke å fortelle om overgrep. Særlig av hensyn til dem som har valgt å fortelle sin historie er det viktig at vitner og andre som har informasjon også tar kontakt med politiet, sier politiadvokaten, som ber folk ha lav terskel for å ta kontakt og la politiet vurdere om informasjonen er viktig.

Ifølge VG er enkelte av de antatte gjerningspersonene blant dem som har vært anmeldt for seksuelle overgrep tidligere.