Ronaldo ble helten nok en gang

Se video.

Cristiano Ronaldo var plutselig seg selv igjen da han med ett mål og en assist sendte Portugal til EM-finale med 2-0 over Wales. Men han er nok lei for at den ikke spilles på Stade de Lyon.

Der har Ronaldo på to EM-kamper scoret tre mål og levert to assist, mens han i de fire øvrige kampene har null i begge kategorier. Med ledermålet onsdag tangerte han Michel Platini som tidenes mestscorende i EM-sluttspill med ni.

Ronaldo er også den første som har spilt tre EM-semifinaler og den eneste som har scoret i to av dem. Igjen, som i 2004, ga det finaleplass, Portugals to eneste på sju semifinaler.

– Jeg har alltid drømt om å vinne noe med landslaget, og jeg håper det er vår tur nå. Å drømme er gratis, så la oss fortsette å drømme, sa matchvinneren.

Portugals superstjerne brukte nesten en omgang på å finne ut at han burde duellere med Wales' venstre midtstopper James Chester heller enn den høyre, James Collins. I det 50. minutt ventet waliserne et innoverskrudd hjørnespark fra João Mário, men han tok den kort til Raphaël Guerreiro. Ronaldo tårnet over Chester på det utoverskrudde innlegget og stanget ballen i nettet.

Hundrevis av kilo forsvant fra hans skuldre, og etter et fjærlett jubelløp havnet han nederst i en haug portugisere ved hjørneflagget.

Bare tre minutter senere var semifinalen punktert. Et portugisisk innlegg ble nikket rett ut til Ronaldo, som skjøt et innlegg inn i feltet, der Nani slengte ut foten og styrte ballen inn.

Frustrert

Wales har hatt et fantastisk EM, men måtte gi seg for den portugisiske overmakten. Da Ronaldo fant seg selv, kom waliserne til kort.

– I dag var det vår tur til å tape. Jeg gratulerer Portugal og håper de vinner finalen, men jeg kan ikke få sagt hvor stolt jeg er av mine spillere, sa landslagssjef Chris Coleman.

Han gjorde offensive bytter og endret formasjon på 2-0, men til ingen nytte. Selv uten skadde Pepe holdt Portugal nullen.

Ronaldo var tilbake på arenaen hvor han herjet med Ungarn for to uker siden, men første omgang ble ingen god opplevelse. Allerede i de ti første minuttene viste han tre ganger frustrasjon og sinne da ting ikke gikk hans vei. Mye av omgangen var han henvist til å duellere mot Collins om høye framspill, og det var en heller håpløs oppgave mot den store stopperen.

Bale-miss

Wales innledet kampen nervøst, men fant inn i det etter hvert, anført av Gareth Bale som et par ganger viste fram rykket sitt. Han hadde også omgangens største mulighet på en innøvd corner i det 19. minutt. Ballen ble trillet flatt ut i feltet, der Bale fikk avslutte ganske alene, men skuddet føk over.

Noen minutter senere raidet Bale over halve banen og skjøt fra 25 meter rett på Rui Patrício. Det var eneste avslutning mellom stengene i første omgang.

Ronaldo nikket nemlig utenfor da han rett før pause vandret unna Collins' rekkevidde og slo Chester i lufta ved lengste stolpe. Den duellen skulle gjenta seg fem minutter etter pause, til Ronaldos og portugisernes usigelige glede.

Søndag spiller Portugal for sin første tittel på Stade de France. Ronaldo skulle så inderlig ønske det var på Stade de Lyon.