Ikke spikret ferieplanene enda?

Piratlandet er alles favoritt. Her er det lov å sprute på de voksne! Foto: Legoland
Piratlandet er alles favoritt. Her er det lov å sprute på de voksne! Foto: Legoland
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er 30 familieparker dere kan besøke i sommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et land for lek

  • Legoland ble bygget i 1968, og er delt opp i ni temaområder.
  • Disse passer best for de under fire år: Miniland og DUPLO-land.
  • Disse passer best for de mellom fire og ti år: Piratland, LEGOREDO Town (cowboylandsby), Adventure Land og Knight s Kingdom.
  • Disse passer best for de over ni år: Polar Land (parkens største berg-og-dal-bane).
  • I tillegg piknikområdet der det også er sceneshow i høysesongen, og en Imagination zone der man kan oppleve 4D-kino med legofilmer og et spektakulært Sea Life-akvarium.

____________________________________________________________

Fordeler og ulemper

Pluss

  • Røykefri park med noen røykesoner for de sugne
  • Knallgod, dansk softis
  • Spennende detaljer i lego overalt
  • Ikke så mye dill dall å kjøpe slik at barna ikke maser om det hele tiden
  • Variert aktivitetstilbud som appellerer til alle aldersgrupper
  • Det er satt ut store binger med legoklosser ved mange av aktivitetene, slik at barna kan bygge lego mens de voksne står i kø.
  • Mange toaletter
  • Eget stellerom med gratis bleier

Minus

  • Kø i høysesong, særlig på de tre berg -og dalbanene.
  • Hotell Legoland har et enormt bufféområde der man kan spise både frokost og middag. Her blir det både varmt og hektisk, med et tilsvarende lydbilde. Spis heller middag på hotellets à la carte-restaurant der de har satt frem en liten buffé til barna.

Familieparker kan være rene drømmeuniverset for barna! Om det er bading, dyr, karuseller eller eventyr som er mest stas – her er noe for alle.

Har dere ikke ferieplanene klare? Ikke stress, vi gir deg tipsene som kan gjøres på 1-2-3.

Legoland

Inne i Legoland skjer alt på barnas premisser. Her finnes det noe for alle, om du er to eller tretten år, ammende småbarnsmamma eller adrenalinsugen bestefar. Men morsomst av alt er å se de mange småbarns­foreldrene som selv har opplevd Legoland som barn.

- Sønnen min er syv år, og han har vært helt vill etter å ta sertifikatet her inne helt siden han så mitt Legolandsertifikat som jeg tok for over 30 år siden, forteller en svensk pappa.

Vi blir stående og se på sønnens kjøreferdigheter, som innebærer kjøring i motsatt kjøreretning, ufrivillig sniking i køen og et lite krasj med en fransk frøken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøreskolen er arrangert av bilmerket Seat, og er en tro kopi av et ekte veisystem med trafikklys, bilvask, bensinstasjon og veiskilt. Før seansen bak rattet, får barna en innføring i teori, og derfor er alderen på denne aktiviteten satt fra 7 til 13 år.

Dette er høydepunktet i parken for mange, og de unge sjåførene smiler fra øre til øre når de mottar sertifikatet med sitt eget navn på.

Les også: Brødrene Løvehjerte kommer til live

For liten og stor

Området innenfor hovedinngangen til parken heter Miniland, og er det opprinnelige Legoland fra da parken åpnet i 1968. Her er alt bygget i lego (så klart!) i en imponerende 1:20 skala i forhold til ekte størrelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi rusler mellom danske slott, bryggen i Bergen, frihetsgudinnen, Akropolis og mye mer. Innimellom lego­bygningene seiler det båter, fly takser inn på rullebanen og jernbaner tøffer av gårde. Det er mye å se, og barn i tre- til syvårsalderen fryder seg over denne delen av parken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også her du finner Star Wars, og du kan ta deg en tur opp i det 36 meter høye tårnet LEGOTOP, som frakter oss opp i høyden i en slags roterende glassheis der vi har oversikt over hele parken.

Bak Miniland ligger DUPLO-land som passer best for de minste barna. Barna fryder seg ombord i primærfargede fly og tog, eller lar fantasien få fritt spillerom i lekeparken.

Les også: Derfor bør du prøve bobilferie

(Saken fortsetter under)

Minibåtene passer for alle, og barna kan reise «jorden rundt» forbi Akropolis, Frihetsgudinnen og Kongressen. Foto: Legoland
Minibåtene passer for alle, og barna kan reise «jorden rundt» forbi Akropolis, Frihetsgudinnen og Kongressen. Foto: Legoland

Vær flere voksne

Parken er godt planlagt. Ingenting svirker tilfeldig. I DUPLO-land ligger et flott amme- og stellerom der de med liten baby i reisefølget kan ta en pause fra parkens lyder. Her er gratis bleier i alle størrelser og trenger du å varme babymat finnes det en vannkoker og en mikrobølgeovn til fritt bruk.

Men selv om parken er aldri så godt tilrettelagt, så er det en fordel å være mer enn én voksen i reisefølget. Aleneforeldre bør derfor alliere seg med andre familier/ aleneforeldre eller besteforeldre, og sørge for at alle barna får det de ønsker. Ingenting er verre enn å stå i kø med en syvåring som synes at DUPLO-flyene er såååå barnslige, men som må stå der på grunn av lillebror.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra park til park

Familiene Stonghaugen/Stensen og Stonghaugen/Samuelsen er godt fornøyde med hvordan de har løst ferieturen. Totalt sett er de fire voksne og fire barn mellom fire måneder og fem år.

- For oss handler det om at de barna som vil huske noe av turen, skal ha det gøy. Derfor er det greit at vi kan dele oss opp underveis, sier Audun Stonghaugen.

Og mens jeg står og snakker med de to familiene demonstreres scenarioet: – Pappa, jeg vil kjøre en gang til, sier Mathilde (5).

Det er LEGO-safaritoget det er snakk om, og fetteren Sindre (4) er minst like klar for en ny runde. Det er derimot ikke baby Elise som nettopp har våknet og er klar for mat. Familiene fra Karm­øy organiserer de ulike behovene på et blunk, og forteller at de har gjort det sånn under hele ferien.

- Vi har vært på Lalandia og i Givskud Zoo, og overalt har det vært praktisk å være flere voksne, sier Sølvi Samuelsen med Elise på armen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mathilde er bekymret for de to kusinene Sienna (2) og baby Elise som ikke er gamle nok til å huske noe særlig fra Legoland.

- Vi må komme tilbake når de blir større, sånn at de kan oppleve det samme som meg, sier hun lurt.

Chartertur, alpeferie eller en hektisk storby? Sjekk hvilken ferietype som passer din familie.

Les også: Nordmenn tror de kan reise fritt - dropper passet

Pris

Det er penger å spare på å kjøpe billetter på nett. Kjøper du billett en uke før ankomst, sparer du femti kroner per person i forhold til å kjøpe ved inngangen. Alle aktivitetene er inkludert i prisen. Barn (3-15 år): 249 danske kroner, voksne (13-64 år): 279 danske kroner, og senior (65+ år): 249 danske kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reisen

Den enkleste måten å komme seg til Legoland på er å fly til Billund. Flyplassen ligger ti minutters taxitur fra fornøyelsesparken (pris: 100 kroner). Alternativt kan dere ta ferge til Hirtshals og kjøre derfra. Det tar i underkant av tre timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overnatting

Hotell Legoland: Nærmere parken går det ikke an å bo, hotellet har en egen (køfri) inngang til Legoland. I resepsjonen møtes du av en gigantisk legodrage, og på rommene står det legokasser klare til bruk. Rommene har temaer som prinsesserom, skattekisterom og piratrom. www.hotellegoland.dk

Hotell Propellen: Budsjettalternativet til Hotell Legoland ligger 300 meter fra parken og er roligere enn naboen. www.propellen.dk

Lalandia hytter: Like ved Legoland ligger det enorme badelandet Lalandia hvor man kan boltre seg i barnevennlige sklier, basseng og tropiske områder. Bor man på Lalandias hytter, kan man diske opp med mat selv og nyte sitt eget feriehus. www.lalandia.dk

Mat

Det finnes seks restauranter, to snackmat-steder og flere pølseboder, iskremkiosker og kafeer. Vi rakk ikke å teste alle stedene, men spiste en fersk og god fish and chips på Captain Roger′s (pris barnemeny med drikke: 65 kroner). Vi likte også Knight′s Restaurant der en stor kjøttbuffé med en lekker salatdisk metter godt (pris voksen: 199 kroner, barn halv pris). Det finnes også en fruktbod like ved hovedinngangen der man kan kjøpe fersk frukt for en billig penge. Sunt og godt!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer på legoland.dk

Les om flere nordiske fornøyelsesparker:


Der det er deilig å være norsk:

Danmark

  • La Landia
  • Skandinavisk Dyrepark
  • Randers Regnskov


Mye moro hos söta bror:

Sverige

  • Astrid Lindgrens verden
  • Skara Sommarland
  • Tosselilla Sommarland
  • Kneippbyn Resort


Borte bra, hjemme best:

Norge

  • Foldvik Familiepark
  • Namsskogan Familiepark
  • Hunderfossen


Les også:

Ny undersøkelse: Derfor liker nordmenn Sverige

Vi reiser mindre enn i fjor

Reiselivsgigant: – Dette er de beste europeiske reisemålene i 2016

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no