Nasas romsonde i kretsløp rundt Jupiter

Jubelen sto i taket hos Nasa da suksessen var et faktum. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasas romsonde Juno har kommet seg i bane rundt Jupiter, fem år etter at den ble skutt opp, opplyser den amerikanske romfartsorganisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen romsonder har tidligere beveget seg så nær Jupiter eller trengt så dypt ned i strålingsbeltene. Med Juno åpner vi dører som aldri tidligere har blitt åpnet, sier astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Han er blant forskerne som håper kunnskapen fra Jupiter kan bidra til økt forståelse av både vårt og andre solsystem.

Den ubemannede romsonden skal gjennomføre 30 omløp rundt planeten i løpet av en periode på ett år for å skaffe mer kunnskap om planetens atmosfære og sammensetning, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Jupiter er trolig den første planeten som ble dannet i vårt solsystem, og størrelsen påvirker banen til alle de andre planetene. Nå vil vi få viktige svar på hvordan ingrediensene til liv, som for eksempel vann, kom til jorden, sier Anne Mette Sannes, science fiction-forfatter og vitenformidler, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Romfartøyet Juno kan bli historisk

Ugjestmild planet

Jupiter, som er den største og mest ugjestmilde planeten i solsystemet, har den mest intense strålingen og det største og verste magnetfeltet. I tillegg er bakgrunnsstrålingen ved Jupiter 60 millioner ganger sterkere enn på jorden.

Juno skal studere Jupiters sammensetning, tyngdefelt og magnetfelt samt magnetosfæren over polene, og 27. august vil vi få de første nærbildene.

– Før det kommer vi ikke til å høre så mye. Deretter vil den gå i bane i 53 dager til, før den endrer bane og går over i en 14 dagers bane, sier Ødegaard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Juno vil måtte flytte seg langt vekk fra planeten med jevne mellomrom ettersom det er farlig for den å være så nære strålene. De 14 dagene sonden er borte fra planeten vil den bruke på å sende data til jorden.

Les også: NASA: Kepler-teleskopet har funnet 1.284 nye planeter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubemannet

Juno er ubemannet, men har tre legofigurer i aluminium om bord.

Romsonden ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida 5. august 2011. I oktober 2013 passerte sonden nær jorden for å få nok fart til å nå helt ut til Jupiter.

Turen er 2.800 millioner kilometer lang, og prosjektet koster 1,1 milliarder dollar – i overkant av 9 milliarder kroner.

Etter 20 måneder og 37 omløp vil Juno i februar 2018 bli tatt ut av bane før den dundrer inn i Jupiters atmosfære med høy hastighet hvor den vil brenne opp og gå i oppløsning.

Les også: NASA: – Rekordlite vinteris i Arktis