Stoltenberg: Jobber fortsatt for Russland-møte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir ikke noe treff med Russland før ukas NATO-toppmøte, men Jens Stoltenberg håper det skal skje like etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi planlegger å ha et møte i NATO-Russland-rådet like etter toppmøtet vårt i Warszawa. Nøyaktig tidspunkt og dagsorden er ikke bestemt ennå, sier Stoltenberg til pressen i Brussel.

Han har tidligere gjort det klart at alliansen jobbet for et treff med russerne før toppmøtet i den polske hovedstaden fredag og lørdag. Men det har ikke vært mulig å bli enig med Russland om tidspunkt.

– Det spiller ikke så stor rolle om det skjer like før eller like etter toppmøtet, det viktige er at det finner sted. NATO-Russland-rådet er et nyttig instrument, sier Stoltenberg.

Iskaldt

Forholdet mellom NATO og Russland er fortsatt iskaldt. Det såkalte NATO-Russland-rådet holdt sitt første møte på nesten to år i april, og partene var da stort sett bare enige om at de står langt fra hverandre.

Forsvarsalliansens toppmøte kommer også til å handle mye om Russland. De 28 landene er i ferd med å sende fire bataljoner til medlemsland i øst for å skape en «rød linje» mot russerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland anklager NATO å «undergrave den europeiske militærbalansen» og er ventet å reagere skarpt på alliansens stadig sterkere tilstedeværelse i regionen. NATO svarer fortsatt med at tiltakene er defensive og et svar på russiske handlinger.

Les også: Finland og Sverige nøler seg stadig nærmere NATO

Rakettskjold

NATO kommer dessuten til å bruke toppmøtet til å erklære at alliansens rakettforsvar i Europa er operasjonelt, et annet omstridt tema i Moskva.

Missilsystemet skal forsvare Europa mot langtrekkende raketter fra utenfor regionen, men flere i NATO-systemet venter en krass reaksjon fra Moskva når erklæringen kommer.

– Dette er et forsvarssystem, det er ikke angrepsvåpen. Og det er ikke rettet mot Russland, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg og Kerry mener brexit gjør NATO viktigere