Tsjekkias president vil ha folkeavstemning om EU

I januar traff Tsjekkias president Milos Zeman den britiske statsministeren David Cameron. Nå ønsker Zeman en folkeavstemning om fortsatt tsjekkisk medlemskap i EU og Nato.
I januar traff Tsjekkias president Milos Zeman den britiske statsministeren David Cameron. Nå ønsker Zeman en folkeavstemning om fortsatt tsjekkisk medlemskap i EU og Nato. Foto: Michal Kamaryt / Ap
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tsjekkias president Milos Zeman foreslår folkeavstemning om hvorvidt landet skal melde seg ut av EU og NATO, kun en uke etter at Storbritannia stemte for å forlate unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utspillet fikk statsminister Bohuslav Sobotka til å utelukke enhver slik avstemning i landet der en meningsmåling nylig viste at flertallet ønsker å bli i EU.

Zeman, som i likhet med Sobotka tilhører den politiske venstresiden, insisterte samtidig på at han selv ville stemt imot å forlate unionen dersom ideen om folkeavstemning skulle bli en realitet.

Les også: Mener brexit kan gi Norge en bedre EØS-avtale

– Jeg er uenig med dem som ønsker å forlate EU. Men jeg vil gjøre det jeg kan for at de kan få si meningen sin i en folkeavstemning. Det samme gjelder for en utmelding av NATO, sa Zeman i et radiointervju.

I en pressemelding fra Sobotkas kontor uttaler statsministeren at Tsjekkia ønsker å forbli medlem av både EU og NATO, fordi medlemsskapene garanterer landet stabilitet og sikkerhet.

Les også: Støre mener «brexit» skyldes mislykket høyrepolitikk

– Regjeringen planlegger ingen steg som kan så tvil om vårt medlemskap. Og den planlegger ingen folkeavstemning, fastslår Sobotka. (©NTB)