UDI øker bruken av tidsbegrensede tillatelser

Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom januar og mai i år innvilget UDI dobbelt så mange tidsbegrensede oppholdstillatelser som i hele fjor. Afghanske barn mellom 16 og 18 år får brorparten av disse tillatelsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2009 har Utlendingsdirektoratet (UDI) gitt tidsbegrensede tillatelser, som ikke kan fornyes, til mindreårige asylsøkere som ikke har krav på beskyttelse. I perioden januar til mai ble det gitt 32 tidsbegrensede tillatelser, mot 15 i hele 2015, skriver Dagsavisen.

Barn fra Afghanistan fikk 27 av de tidsbegrensede tillatelsene mellom januar og mai.

– Vi ser at ungdom som ville fått beskyttelse tidligere, ikke lenger får det, sier Ine Johannessen, som er nestleder i Vergeforeningen.

Foreningen tror det er flere grunner til at det gis flere tidsbegrensede tillatelser, blant annet at UDI kun lener seg på medisinske undersøkelser for å fastslå alder, at Norge har erklært en rekke områder i Afghanistan for trygge og at Norge ikke tror unge blir forfulgt og tvangsrekruttert til Taliban.

Vergeforeningen sier at antakelsene til UDI er feilaktige, og at FNs høykommissær for flyktninger rapport fra april viser at volden øker i landet og at antall sivile ofre i 2015 var det høyeste på flere år.

Les også: Enslige mindreårige må selv skaffe pass

519 asylsøkere fikk midlertidig arbeidstillatelse i fjor

Over 300 flyktningbarn har forsvunnet i Sverige i år