Tenketank: Nord-Korea kan ha interkontinental rakett innen 2020

Nord-Koreas leder Kim Jong-un var svært fornøyd med onsdagens vellykkede testoppskytning.
Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un var svært fornøyd med onsdagens vellykkede testoppskytning. Foto: KCNA / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seoul (NTB-AFP): Nord-Koreas siste rakettest kan bidra til utviklingen av en interkontinental ballistisk rakett innen 2020, mener tenketanken US-Korea Institute. En slik rakett kan nå det amerikanske fastlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Instituttet, som tilhører Johns Hopkins University, sier dette etter onsdagens to testoppskytninger. En av disse var vellykket og demonstrerte ifølge US-Korea Institute at fremdriftssystemet og «grunnleggende funksjoner» ved siktesystemene fungerer.

Den såkalte Musudan-raketten som ble skutt opp onsdag morgen, har en anslått rekkevidde på mellom 2.500 og 4.000 kilometer. Det øvre estimatet tilsier at en Musudan-rakett kan nå mål så langt unna som USAs base på stillehavsøya Guam.

Den vellykkede oppskytningen onsdag var stilt inn til en uvanlig høy utskytning, slik at raketten kunne nå topphøyden på mellom 1.000 og 1.500 kilometer. Det begrenset imidlertid rekkevidden til 400 kilometer. Det spekuleres i om den uvanlige vinkelen på rakettbanen ble valgt for å teste rakettens motorkraft, samtidig som man unngikk å provosere ved å fly over for eksempel Japan.

– Vi forventer ikke at de utvikler operasjonelle ballistiske interkontinentale missiler før 2020, men det er høy sannsynlighet for at de kommer til å testfly slike raketter før den tid, sier ingeniør John Schilling. (©NTB)