Tok frem en kniv og fjernet Fabian Stang fra gjestebok

Marianne Borgen ville ikke at de tyske gjestene kommunen hadde i april skulle få Fabian Stangs hilsen med seg hjem. Derfor tok hun kniven fatt.
Marianne Borgen ville ikke at de tyske gjestene kommunen hadde i april skulle få Fabian Stangs hilsen med seg hjem. Derfor tok hun kniven fatt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da tyske gjester besøkte Oslo fikk de en bok om Oslo rådhus. Men hilsenen fra tidligere ordfører Fabian Stang (H) fikk de aldri se. Det sørget nåværende ordfører Marianne Borgen (SV) for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Husk at du er sjefen, var Fabian Stangs råd til Marianne Borgen da han overrakte nøkkel og ordførerkjede til sin etterfølger på ordførerkontoret i Oslo rådhus 22. oktober i fjor.

Men den siste sjefsavgjørelsen fra SV-ordføreren, som VG omtaler onsdag, har fått flere Høyre-politikere til å riste oppgitt på hodet.

Fjernet med kniv

Da Oslo kommune hadde besøk av en delegasjon fra München kommune 28. og 29. april i år, var det tid for å overrekke tyskerne en liten gave da besøket var omme.

En av gavene til slike gjester har i en periode vært en gjestebok om Oslo rådhus, skrevet på både engelsk og norsk.

Marianne Borgen hadde bare ett problem: På en av bokens første sider sto det en hilsen fra Fabian Stang, ledsaget av et bilde av den tidligere Høyre-ordføreren.

Løsningen: Siden med Stang ble enkelt og greit skåret ut med en kniv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stang får refs for bleie-kommentar

– For å unngå forvirring

– Vi har igjen et stort opplag av den boken. Det er et prakteksemplar om Oslo rådhus og jeg syntes det ble feil at vi skulle kaste så flotte bøker, sier Marianne Borgen til VG.

Hun forklarer at siden med bildet og hilsenen fra Stang ble fjernet for å unngå å forvirre tyskerne.

– For å unngå forvirring hos de som fikk boken, kom vi til at det var fornyftig å ta ut akkurat den siden, sier ordføreren.

Les også: Stang (H) til Borgen (SV): – Husk at du er sjefen

Legger seg flat

Verken Fabian Stang eller noen andre i Høyre har villet kommentere saken overfor VG, men Oslo Venstres Hallstein Bjerke liker ikke det som har skjedd.

– Å klippe i bøker slik, skjer i byer og land vi ikke liker å sammenligne oss med. Dessuten er både Stang og Borgen utmerkede politikere som ikke skal klippes ut av Oslos historie, sier han.

Det er Marianne Borgen enig i i ettertid.

– Jeg legger meg flat og lover at vi ikke vil gjøre det igjen. Men dere må tro meg på at intensjonen var å unngå forvirring om hvem som er ordfører, sier hun.