– Et uryddig og kjedelig arbeidsmiljø er dårlig for hjernehelsen

Arbeidsomgivelsene dine påvirker den kognitive funksjonen din på sikt, ifølge en ny amerikansk studie.
Arbeidsomgivelsene dine påvirker den kognitive funksjonen din på sikt, ifølge en ny amerikansk studie. Foto: clinch/Istock.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

En amerikansk studie har funnet at å jobbe i et ustimulerende og uryddig miljø er dårlig for den kognitive helsen vår over tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie publisert i tidsskriftet Journal of Occupational and Environmental Medicine har tatt for seg helse og livskvalitet på arbeidsplassen. Ifølge forskere fra Florida State University påvirkes den kognitive helsen vår av omgivelsene vi arbeider i.

Les også: – En travel hverdag er bra for folk over 50 år

Kvinner bedre enn menn

I studien ble det samlet inn data om 4.963 voksne i alderen 32 til 84 år. Studiedeltakernes arbeidsplass ble tatt med i vurderingen, samt evnen deres til å behandle informasjon og å bruke den senere.

Forskerne vurderte de ansattes kompetanse og deres evne til å utføre oppgaver, disponere tid og konsentrere seg. De ansatte ble også bedt om å gjenkalle tidligere erfaringer.

Funnene viste at ansatte som stadig lærte seg nye ferdigheter og fikk nye utfordringer, leverte en bedre kognitiv prestasjon. Særlig gjaldt dette kvinner etter hvert som de ble eldre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Demens kan forsinkes og forebygges

Uryddig arbeidsplass førte til svekket kognitiv funksjon

Studien viste også at menn og kvinner med jobber som utsetter dem for uryddig arbeidsplass, opplevde større kognitiv svekkelse der evnen til å bearbeide informsjon sank betraktelig. Forskerne legger skylden på kjemikalier, mugg og for mye støy. Samtidig understrekes viktigheten av å skape arbeidsplasser som involverer de ansatte i beslutningsprosesser.

Selv om kognitiv svekkelse er en normal del av det å bli eldre, kan man forbedre den kognitive funksjonen på sikt ved hjelp av øvelser som stimulerer hjernen. I tillegg hjelper det betraktelig med et sunt miljø som regelmessig ryddes og vaskes.

Hele studien kan leses i tidsskriftet Journal of Occupational and Environmental Medicine.

Les også: Forskere: – Sjokoladespising kan beskytte hjernefunksjonen