Utelukker ikke total OL-nekt for Russland

Dick Pound utelukker ikke at alle russiske idrettsfolk kan bli erklært uønsket i sommerlekene i Rio de Janeiro. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Dick Pound utelukker ikke at alle russiske idrettsfolk kan bli erklært uønsket i sommerlekene i Rio de Janeiro. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke umulig at Russland kan bli nektet OL-deltakelse i samtlige idretter, sier tidligere WADA-president Dick Pound til avisen Sunday Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å sparke Russland ut av Rio-lekene vil være atomalternativet, men det er ikke umulig, sier canadieren til avisen.

Pound sier at ytterligere sanksjoner mot Russland kan bli vedtatt avhengig av hva som avdekkes av en WADA-gransking ledet av professor Richard McLaren.

Fredag besluttet styret i Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) å nekte russiske friidrettsutøvere deltakelse i OL. Det skjedde etter at et WADA-team under ledelse av Pound avslørte organisert doping i russisk friidrett, og omfattende korrupsjon for å dekke over det.

Lørdag godkjente Den internasjonale olympiske komité (IOC) avgjørelsen.

Mange mener at dette ikke er nok, fordi dopingproblemet i Russland slett ikke er begrenset til friidrett.

Les også: Sinte russerne etter OL-nei

Gransking

I mai innledet WADA en ny gransking under ledelse av McLaren som skal komme til bunns i påstander om offentlig organisert doping av russiske utøvere i forbindelse med vinterlekene i Sotsji i 2014.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grigorij Rodtsjenkov, tidligere leder for antidopinglaboratoriet i Moskva, fortalte etter at han flyttet til USA om et omfattende program for å hindre at dopede russiske utøvere ble avslørt i dopingtester under Sotsji-lekene. Russlands sikkerhetstjeneste skal ha bidratt til dette.

McLaren skal levere sin rapport innen 15. juli. Han har også sett på dopingbeskyldninger knyttet til friidretts-VM i Moskva i 2013. Fredag sa McLaren at han har funnet bevis for at Russlands idrettsdepartement instruerte laboratoriet i Moskva om «ikke å rapportere positive prøver rett før, under og etter» VM.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russisk friidrett har fått OL-nei

Tungt

Avisene The Times og Frankfurter Allgemeine publiserte fredag påstander om at to menn som er sentrale i de russiske dopingavsløringene innen friidrett skal ha tilbudt å beskytte landets svømmere mot dopingavsløringer mot en årlig pengesum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pound mener at vekten av avsløringer kan bli tung nok til at det vil være riktig å nekte hele Russlands lag deltakelse i OL.

– Vår gransking av det som skjedde under Sotsji-OL ble innledet på grunn av påstander framsatt av Grigorij Rodtsjenkov. Han var høyt nok oppe i det russiske systemet til å vite hva som foregikk, sier Pound til Sunday Times.

Les også: Russerne og Putin kjemper desperat for OL-ja