Høyre mener forsvarskritikken er for snever

Høyres Trond Helleland mener kritikken mot regjeringens forsvarspolitikk handler for mye om enkeltheter og for lite om det store bildet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Høyres Trond Helleland mener kritikken mot regjeringens forsvarspolitikk handler for mye om enkeltheter og for lite om det store bildet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre mener debatten om langtidsplanen for Forsvaret har sporet av og handler om særinteresser og enkeltbaser snarere enn helhet og forsvarsevnen. – Det stemmer overhodet ikke, kontrer Senterpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke gjøre debatten om Norges sikkerhet til en debatt om lokalisering og særinteresser, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Fredag kom regjeringen med sin langtidsplan, som lover 165 milliarder kroner mer til Forsvaret over de neste 20 årene. Men planen inneholder også mange betydelige kutt ved at 40 milliarder kroner skal frigjøres gjennom innsparing og endret personellstruktur.

Les også: VG: Heimevern-soldater planla aksjon mot politikere

Baser legges ned

Det vakte kritikk fra ulike hold at regjeringen foreslår å fase ut elleve større og mindre anlegg. Blant annet kom det reaksjoner på at regjeringen flytter hovedbasen for helikoptre fra Bardufoss til Rygge.

Senterpartiets forsvarspolitiske talskvinne Liv Signe Navarsete synes Høyres kritikk om kritikken er helt feilslått. Debatten så lang har handlet nettopp om hovedlinjene, påpeker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har vel ikke nevnt en eneste base. I stedet har vi snakket om hvordan regjeringen legger opp til et teknologidrevet Forsvar som er rigget for utenlandsoppdrag og ikke er dimensjonert og tilpasset for Norges behov, sier hun.

Les også: Forsvaret får 165 milliarder kroner mer over 20 år

Korps og baser

Hun mener det er helt legitimt at mange også tar opp enkeltbeslutninger. Det er distriktselement i enhver politisk diskusjon, erkjenner hun.

– Det må være lov å forsvare både korps og nedlegging av baser, om man er uenig i det, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Navarsete viser til at en hovedinnvending har gått på at regjeringen skyver avklaringen om hæren og Heimevernet foran seg til nye utredninger.

– Det er jo ikke detaljer, det er jo en hel forsvarsgren, påpeker Navarsete.

Les også: Regjeringen foreslår å legge ned flere militære anlegg

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må makte å heve blikket

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland sier det er fullt forståelig at det blir reaksjoner.

– Samtidig er dette en såpass viktig sak at vi må makte å heve blikket og se på helheten. Høyre mener at styrket forsvarsevne er aller viktigst, sier Helleland, som viser til at planen fikk støtte fra forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Det har også kommet reaksjoner på at regjeringen vil legge ned to av fem av Forsvarets musikkorps.

Helleland viser til at 60 prosent av korpsaktiviteten går til sivile formål, og mener det åpenbart er andre ting som er viktigere om man skal se på forsvarsevnen som helhet.

Les også: Langtidsplan for Forsvaret kan ende med hastebehandling

Solberg: Se helheten

Statsminister Erna Solberg (H) brukte også helhet og forsvarsevne som nøkkelord da hun talte til Unge Høyres landsmøte i Bergen i helgen. Som svar på kritikken viste hun til at man må se forbi den enkelte base og den enkelte struktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kommer til å få musikkorpsdiskusjoner, diskusjoner om baser og strukturer om Heimevernet og annet. Men jeg tror det viktigste er å løfte seg over det og se på hva som bygger forsvarsevne, sa hun.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) reiser tirsdag til Evenes, Harstad, Sortland og Andøya for å besøke avdelinger og lokale ordførere som blir berørt av forslagene.

Les også: Forsvarssjefen: Økonomien er ikke bærekraftig