Cameron advarer mot å feste lit til Farage

PROSJEKT SKREKK: Statsminister David Cameron, her i en tale til medlemmer av World Economic Forum om Brexit, fikk næringslivet til å piske opp Brexit-frykt, viser lekkasje.
PROSJEKT SKREKK: Statsminister David Cameron, her i en tale til medlemmer av World Economic Forum om Brexit, fikk næringslivet til å piske opp Brexit-frykt, viser lekkasje. Foto: Pool / ReutersNNTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister David Cameron advarer på det sterkeste britene mot å feste lit til EU-motstandernes påstander om at landet vil være bedre tjent med å stå utenfor unionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nigel Farage og hans UK Independence Party vil sette Storbritannia tilbake og splitte, snarere enn forene, skriver Cameron i et innlegg i avisen Sunday Telegraph.

Londons tidligere borgermester, Camerons partikollega Boris Johnson, er ikke enig, og skriver i The Sun at torsdagens folkeavstemning er en mulighet britene bare vil få en gang i livet, til å kunne endre Storbritannia til det bedre.

Les også: IMF med ny brexit-advarsel

Avlyste massemønstringer

Både Cameron og Johnson hadde planlagt massemønstringer søndag, men valgte å avlyse disse som følge av drapet på Labour-politikeren Jo Cox.

Cox var i likhet med Cameron en varm tilhenger av fortsatt EU-medlemskap, men det er uklart om drapet på henne vil føre til endringer i opinionen.

Les også: Borten Moe mener brexit vil bety slutten for EØS-avtalen

Dødt løp

De siste meningsmålingene har vist dødt løp mellom EU-tilhengerne og motstanderne, og ingen tør derfor å spå utfallet av folkeavstemningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

52-åringen som drepte Cox, skal selv tilhøre ytre høyre fløy og ropte «Død over forræderne, frihet for Storbritannia» da han ble framstilt for fengsling lørdag.

Les også: – Årelange forhandlinger før Storbritannia får forlate EU hvis det blir Brexit

Drap kan påvirke opinionen

Farage har også avlyst sine opptredener de siste dagene, men medga i et intervju med ITV søndag at drapet på Cox trolig styrker dem som ønsker at Storbritannia skal bli værende i EU, til tross for at gjerningsmannen framstår som «en person med alvorlige, psykiske lidelser».

– Jeg vet ikke hva som kommer til å skje de neste tre-fire dagene, medgir Farage i intervjuet.

Storavisene The Sunday Times og Sunday Telegraph oppfordrer begge på lederplass søndag britiske velgere til å stemme for utmeldelse fra EU, slik også The Sun har gjort tidligere.

The Observer og Mail on Sunday ber derimot velgerne om å gå inn for fortsatt EU-medlemskap.

Les også: Dollaren styrkes grunnet Brexit-frykt