Støre åpner for evaluering av Libya-oppdrag

Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Ap-leder og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre synes det er viktig å gjennomgå militæroperasjoner og åpner for en evaluering av innsatsen i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som utenriksminister var han svært kritisk til intervensjon i det nordafrikanske landet, men han snudde da FNs sikkerhetsråd åpnet for å gripe inn mot regimet til Muammar Gaddafi, skriver Klassekampen. Støre har forsvart Norges deltakelse i NATO-operasjonen som felte regimet.

– Det er viktig med brede gjennomganger av militære operasjoner. Vi bør i tur og orden også trekke lærdommer av Libya-operasjonen, sier han.

Selv om han ikke er enig i alle konklusjonene fra Godal-utvalget, beskriver han utvalgets gjennomgang av innsatsen i Afghanistan som «viktig, grundig og seriøs». Støre var utenriksminister i sju av årene Norge deltok i Afghanistan.

– Det kommer aldri til å forlate meg at jeg har sittet med ansvaret i en tid hvor folk betalte den høyeste prisen. Folk ble drept. Vi har blitt minnet om hvor krevende det er å kjempe andre menneskers krig, men vi kan trene mennesker som skal stå i en strid vi har sympati med. Det mener jeg er en av de lærdommene vi kan hente ut av dette, sier han. (©NTB)