Elveblest:Mange tror det kommer av allergi

KLØENDE UTSLETT: Elveblest er en vanlig hudsykdom som kan oppstå hvor som helst på kroppen. © FOTO: Thinkstock
KLØENDE UTSLETT: Elveblest er en vanlig hudsykdom som kan oppstå hvor som helst på kroppen. © FOTO: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er som regel noe helt annet som er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elveblest er en vanlig hudsykdom som kan oppstå hvor som helst på kroppen. Elveblest er kjennetegnet av kløende, bleke eller røde hevelser i huden.

- Elveblest i seg selv er ikke en alvorlig tilstand, det er årsaken til elveblest man må vurdere. Elveblest er en uspesifikk reaksjon som oppstår ved at de ytterste blodkarene utvides fordi det frigis histamin, sier Cecilie Revhaug, overlege ved Barneklinikken ved Oslo Universitetssykehus. Hun jobber også som spesialist i barnesykdommer ved KAL Klinikken.

Hos barn er ca 80 prosent av nyoppstått elveblest en reaksjon på infeksjoner. Det vanligste er virusinfeksjoner, men også bakterieinfeksjoner kan gi elveblest. Andre årsaker kan være allergisk reaksjon, både for matallergier eller fra medisiner.

- Ifølge det medisinske nettstedet Uptodate.com opplever omtrent 20 prosent av befolkningen elveblest i løpet av livet, opplyser Revhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elveblesten «flytter seg rundt»

Utslettet består av kløende, røde eller bleke vabler som hever seg over normal hud.

Det er vanlig at elveblesten «flytter seg rundt» og det kan være på store områder på kroppen.

- Det ser jo helt infernalsk ut og kan klø en god del, men om barnet ellers i god form, er det ingen grunn til bekymring for selve elveblesten.

Revhaug oppfordrer allikevel til å prøve å finne ut årsaken til hudreaksjonen.

- Mange tror at allergi er årsaken, men det er bare i et fåtall av sakene, forteller Revhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vanligste er faktisk at det ikke er allergi som er årsaken til elveblesten, selv om folk vil lete etter årsaken blant maten som har blitt spist.

Heller ikke Teresa Løvold Berents, hudlege ved avdeling for for revmatologi, hud-, og infeksjonssykdommer ved Rikshospitalet i Oslo, mener det er enkelt å finne årsaken til elveblesten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ofte kan man ha hatt en infeksjon et par uker i forkant. Det kan komme av allergi, men som oftest finner man ikke årsaken til kronisk elveblest og som regel går det bort av seg selv, forklarer hun.

Akutt og kronisk

Elveblest har en begrenset utbredelse og vil som regel forsvinne innen 24 timer.

Vi skiller på akutt og kronisk elveblest. Varer utbruddet opp til seks uker, kalles det akutt elveblest. Det utløses ofte av infeksjoner , særlig hos barn. Allergi mot antibiotika, insektstikk , lateksproteiner og enkelte matvarer kan forårsake et akutt utbrudd.

- De fleste tilfellene er akutte og går over i løpet av dager eller uker. Elveblest som varer i over seks uker, omtales som kronisk, forteller Teresa Løvold Berents, hudlege ved avdeling for for revmatologi, hud-, og infeksjonssykdommer ved Rikshospitalet i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlege Revhaug forteller at elveblest kan komme og gå på dagen, men er det flere episoder som varer mer enn seks uker, bør det utredes av lege.

- Mange med kronisk elveblest lider av fysikalsk elveblest. Det vil si at den vablete huden dukker opp ved ytre påvirkning, som for eksempel kulde, varme eller trykk. Noen kan ha allergisk utløst elveblest. Det kan komme etter matinntak for eksempel ved kjent matvareallergi, opplyser hudlege Løvold Berents.

Dette er behandlingen

Ifølge overlege Cecilie Revhaug består behandlingen av antihistaminer, ved hissige oppbluss også i doble- og noen ganger firedoblede doser.

Dersom dette ikke er tilstrekkelig for å få bukt med symptomene, kan lysbehandling kan også vurderes.

For de som har store plager, som ikke gir seg med den nevnte behandlingen, kan legen vurdere sterkere, immunsenkende medisiner.

Artikkelen ble først publisert hos Klikk.no

Symptomer på elveblest

Kløende utslett /vabler i varierende størrelse og utbredelse.

Ved de kraftigste reaksjonene kan hevelser på lepper og omkring øynene forekomme.

Dersom den enkelte elveblestvable ikke forsvinner før etter to til tre dager eller lenger, dreier det ofte seg om betennelse i en årevegg.

Tilstanden skyldes en autoimmun reaksjon hvor kroppens immunsystem går til angrep mot sitt eget vev.

Hos eldre barn er akutt elveblest ofte ledsaget av angioødem (dyptliggende hevelse i huden, forekommer rundt øynene og lepper), feber, leddsmerter eller luftveisinfeksjon.

Kilde: Helseleksikonet.no