Vill vekst i boligmarkedet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene på Østlandet når nye høyder til tross for den svake økonomiske utviklingen i Norge. Folk flest merker stimuleringen bedre enn nedgangen, tror eiendomsmeglerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boligprisene steg med 1,1 prosent i mai, 1,2 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

Mens boligprisene i oljetunge Stavanger har falt med 7,0 prosent det siste året, har prisene i Oslo steget med 12,8 prosent.

På landsbasis er boligprisene nå 7,3 prosent høyere enn for tolv måneder siden.

– Dette skjer på tross av de utfordringene vi fremdeles har i norsk økonomi, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge til NTB.

Han la fredag fram statistikken for mai og varsler allerede nå at prognosen for prisvekst året sett under ett kommer til å bli oppjustert når den legges fram 5. juli.

Les også: – Det blir dyrere å kjøpe bolig

– Får økt kjøpekraft

Norge har de siste to årene vært inne i en nedgangskonjunktur, men dette ser totalt sett ikke ut til å stanse den eksplosive boligprisveksten.

– Den jevne husholdning i Norge merker stimulansene for å motvirke nedgangskonjunkturen mye bedre enn nedgangskonjunkturen i seg selv, sier Dreyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til lave renter, moderat lønnsvekst og økt sysselsetting. SSB anslår at styringsrenten vil ligge på dagens nivå eller lavere de tre neste årene.

– Bortsett fra i de oljefølsomme fylkene har vi også et fall i arbeidsledigheten. Kjøpekraften er sterkere enn noensinne i veldig mange deler av landet, konstaterer Eiendom Norge-lederen.

Statistikken fra bransjeorganisasjonen for norske eiendomsmeglingsforetak viser at prisene også i Oslo-nære områder som Drammen, Asker, Hamar og Sarpsborg stiger kraftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Eldre ønsker å bytte enebolig med leilighet, men det koster

– Må bygges mer

Dreyer er ikke i tvil om at det begrensede antallet boliger til salgs er en vesentlig årsak til prisveksten. Det er nå 42 prosent færre boliger til salgs i Oslo enn på samme tid i 2015.

Han ber nå Oslo kommune kjøre opp tempoet i reguleringsprosesser for å få større fart på boligbyggingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er stort behov for å stimulere tilbudssiden. Tilstrekkelig boligforsyning i takt med befolkningsveksten er prisdempende, sier han.

– Man må ha fokus på volum i tillegg til kvalitet, noe vi mistenker har vært litt underordnet i målsettingen i Oslo, mener Dreyer.

Han viser til at det er prisdempende å ha nok boliger i markedet, og at det motsatte vil skape eskalerende boligpriser.

Les også: Dyrest å leie bolig i Oslo

Store ulikheter

Også i de øvrige større norske byene Bergen, Trondheim, Tromsø og Kristiansand har boligprisene vokst sterkt de siste tolv månedene.

Selv om utviklingen i Stavanger fortsatt er svak, ser Dreyer antydning til lys i tunnelen. Én årsak til det er at tilbudssiden er på vei ned.

– Vi tror at korreksjonen nå har skjedd med tanke på prisnivå. Hvis det går videre ned nå, er årsaken at det er mange boliger i markedet som skal selges, sier han.

Også når det gjelder salgstid er de regionale forskjellene svært store. I Oslo tok det i mai i gjennomsnitt 14 dager å selge en bolig – i Stavanger tok det 86 dager.