Tid for chablis

Det sjømineralske preget i chablis gjør at vinene går som hånd i hanske til fisk og skalldyr. Foto: Arnie Stalheim
Det sjømineralske preget i chablis gjør at vinene går som hånd i hanske til fisk og skalldyr. Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de fem beste chablisene i basis under 200 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det blir lysere og varmere i været, holder vi oss også gjerne med noe lysere i glasset. Rosévin er en favoritt om på denne tiden av året, og det er også forskjellige typer hvitvin.

Spesielt chablis er forbundet med sol og sommer, da denne vinen er god til fisk og spesielt skalldyr, som det går endel av sommerstid.

Les også: Fem knallgode roséviner

Sjømineraler

For mange millioner år siden, lå det nordlige Frankrike under havet, og da havet etterhvert trakk seg tilbake, ble de liggende igjen enorme mengder skalldyr, som fossilerte og ble til kalkstein.

Det er i denne typen jordsmonn chardonnay-vinrankene vokser i Chablis. Og det er dette som gjør at vinene får et mineralsk preg som vekselvis beskrives som sjøvann, rå østers, varme steiner eller våt ull.

Les også: Den billige cavaen er faktisk et veldig godt valg!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvalitetsnivåene

Vinmarkene i Chablis er inndelt i et kvalitetshierarki med fire nivåer, og regnet nedenfra, er de som følger:

  • Petit chablis
  • Chablis (ofte kalt «kommune»-chablis)
  • Chablis premier cru (ofte skrevet 1er cru)
  • Chablis grand cru

Petit chablis koster stort sett fra omkring 150 kroner, mens grand cru kan overstige 600 kroner.

Vi har testet bortimot to dusin chabliser de siste ukene, og for denne saken har vi plukket ut de fem beste av vinene på kommune-nivå i basis under 200 kroner. De kan alle drikkes nå, men også lagres i tre til fire år. Du finner nærmere omtale av vinene nedenfor.

Les også: Fem knallgode øl

Forskjellige stiler

Du skal imidlertid ikke se deg blind på poengene i listingen nedenfor, da flere av vinene har distinkt forskjellige stiler. Louis Jadot sin chablis er veldig tørr og mineralsk og ganske salt på smak. Dette er en vin for «hard core» chablis-elskere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I den andre enden av skalaen finner vi chablisen fra Louis Moreau, som er den meste fruktige av vinene i testen, og ikke så uttalt mineralsk. Den er derfor lettere å like for de som ikke er så vant med chablis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De andre vinene legger seg et sted mellom disse ytterpunktene.

Les også: Sommerlig smak av øl

Chablis og mat

Chablis er veldig tørre viner, og de liker derfor ikke mat som er for søt eller for sterk, så styr derfor unna asiatisk-inspirerte retter. Holder du deg til klassisk europeisk, og fremfor alt fransk, kjøkken, så er chablis en glimrende allround-vin til fisk, skalldyr og skjell.

Her er noen fine oppskrifter på gode retter som passer til chablis:

Produktene under kan ha to priser, Veil. pris og Beste pris. Beste pris er prisvarsling levert av Prisguide.no, en kommersiell partner av Klikk.no.


Flott chablis, både frisk, fruktig og mineralsk:

Davenne Chablis 2014

Veil. pris: 185,00

Karakter: 88 / 100

Les hele testen


Kompromissløst tørr, salt og mineralsk vin:

Louis Jadot Chablis 2014

Veil. pris: 199,90

Karakter: 88 / 100

Les hele testen


Ganske fruktig og lettdrikkelig chablis:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Louis Moreau Chablis 2015

Veil. pris: 169,90

Karakter: 87 / 100

Les hele testen


Fin vin med bra balanse mellom frukt og mineralitet:

La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2013

Veil. pris: 179,90

Karakter: 87 / 100

Les hele testen


Slank og frisk vin med fint mineralsk preg:

Brocard Chablis Pierre de Préhy 2014

Veil. pris: 174,90

Karakter: 86 / 100
Les hele testen


Les også:

Fire fabelaktige fristelser

Du serverer vel ikke ølet for kaldt?

Testen ble opprinnelig publisert på Klikk.no