Oljefondet må skjerpe kampen mot skatteparadiser

Oljefondets leder, Yngve Slyngstad.
Oljefondets leder, Yngve Slyngstad. Foto: Erlend Aas / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget krever at oljefondet utarbeider et eget forventningsdokument om hvordan fondet skal forholde seg til skatteparadiser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer fram i innstillingen fra finanskomiteen på Stortinget om forvaltningen av Statens pensjonsfond utland mandag.

Stortinget foreslår i tillegg konkrete endringer i organiseringen av datterselskaper. Oljefondet har som kjent datterselskaper i Luxembourg og Delaware i USA.

Hensikten med et forventningsdokument er å klargjøre hvordan Norges Bank og oljefondet, som finansiell investor, forventer at selskaper møter utfordringer og muligheter knyttet til skatteparadiser. Åpenhet og rapportering, og å unngå skatteunndragelse og andre ulovlige handlinger, står sentralt.

Fondet har allerede forventningsdokumenter om blant annet klima, menneskerettigheter og vannforvaltning.

Statens pensjonsfond utland (SPU), eller oljefondet, er det største statlige fondet i verden og har en antatt markedsverdi på vel 7.100 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornybar energi

Også spørsmålet om oljefondets muligheter til å investere i infrastruktur for fornybar energi som ikke er børsnotert, har vært mye diskutert i vår. Regjeringen ønsker ikke å åpne for dette, men møter motbør.

Finanskomiteen har landet på en mellomløsning, hvor regjeringen får beskjed om å utrede noen konkrete spørsmål i løpet av neste år.

– Jeg er glad for at vi har flyttet regjeringen et skritt i riktig retning i dette spørsmålet, sier Aps Torstein Tvedt Solberg i finanskomiteen til NTB.

Utredningen skal finne ut hvordan oljefondet kan investere i infrastruktur, som solenergianlegg og vindparker, og hva fondet faktisk skal kunne gå inn i. Et annet spørsmål er hvordan fondet kan sikre god nok kontroll og åpenhet omkring slike investeringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsgjeld

Finanskomiteen ga fredag også regjeringen beskjed om å be Norges Bank gjøre rede for sitt arbeid med investeringer i statsobligasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmere en firedel av oljefondet, omkring 1.600 milliarder kroner, er investert i statsobligasjoner. Slike investeringer er i praksis utlån til stater, og de innebærer derfor risiko for å bidra til oppbygging av urettmessig eller ikke bærekraftig gjeld.

Uten retningslinjer for disse investeringene kan oljefondet bidra til gjeldskriser, advarer Nettverk for rettferdig gjeldspolitikk (SLUG).

– Dette er et svært viktig grep for å hindre at oljefondet bidrar til framtidige gjeldskriser, sier daglig leder Maren Hemsett.

Hun setter nå sin lit til at regjeringen følger opp beskjeden fra Stortinget.