Farlige plastperler for fisk og fugl

Det ligger tusenvis avplastpellet på Frierstranda i Porsgrunn. Mikroplasten utgjør stor fare for fisk og fugl. Nå ønsker Naturvernforbundet å finne synderen bak forurensningen
Det ligger tusenvis avplastpellet på Frierstranda i Porsgrunn. Mikroplasten utgjør stor fare for fisk og fugl. Nå ønsker Naturvernforbundet å finne synderen bak forurensningen Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Små perler av industriell mikroplast forsøpler strender og hav langs store deler av norskekysten. Naturvernforbundet og berørte kommuner forsøker nå å finne kilden til forurensningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De små, skinnende plastperlene lyser mellom tang og tare på Frierstranda i Porsgrunn. De ser egentlig ganske fine ut, som slike perler barn lager morsomme halskjeder av. Men form og utseende bedrar. Den oljebaserte plastindustrien bruker dem som råvare. På ulike måter havner mikroplasten i sjøen, enten ved lossing fra skip eller utslipp fra fabrikkene.

– Forurensningen fra industribasert pellet har pågått i mange år og er et stort nasjonalt og internasjonalt problem, sier Per-Erik Schulze, fagrådgiver i Naturvernforbundet.

Mikroplasten kan være livsfarlig for fugl og fisk som får i seg de små plastbitene. En enstemmig energi- og miljøkomité på Stortinget krevde tidligere denne måneden at regjeringen utarbeider en handlingsplan mot mikroplast.

Plastperler fra ulike produksjoner finner man igjen på en rekke norske strender, som innerst i Oslofjorden, i ytre Oslofjord, i naturreservatet Hvaler, dessuten i Vestfold, Telemark, Jæren, Ålesund og på Hitra i Sør-Trøndelag, viser dokumentasjon fra Naturvernforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå ønsker man å finne kildene bak utslippene i Porsgrunn.

Les også: WWF-rapport: – Det står dårlig til med havene

Varslet Kystverket

Naturvernforbundet har denne uka varslet Kystverket om akutt forurensning av råvareplast i strandsonen i Porsgrunn.

– Vi har funnet store mengder av en spesiell type marin forsøpling, nemlig industriell plastpellet. Det ser ut som de har sitt utspring i Frierfjorden, forteller Schulze.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ut fra informasjonen vi har, kan utslippene være relatert til industrien, havnevirksomhet og skipsfart i nærområdene, sier Schulze som har samarbeidet med miljørådgivere i Kragerø, Bamble og Porsgrunn om å kartlegge forurensningen.

Kystverket bekrefter at de har mottatt meldingen om forurensning, men viser til at dette er en kommunal sak.

– Vi er opptatt av å få ryddet opp og finne kilden til forurensningen, sier Cathrine Nedberg, som er prosjektleder for vannområdet Skien-Grenlandsfjordene i Porsgrunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har i mange år observert plastpellet i fjæra, men vi har vært usikre på hvor de stammer fra, sier hun.

Schulze mener det er akutt behov for opprydding i fjæra før plastkulene spres videre og kanskje langt av sted.

Les også: Forsøpling av turiststrand setter sinnene i kok

Funn av pellets i Arktis

Den lette plastpelletsen spres langt, bekrefter Geir Wing Gabrielsen, seksjonsleder Miljøgifter ved Norsk Polarinstitutt.

– Vi har funnet plastpellet i magen på sjøfuglen havhest også i Arktis, opplyser han.

– Jo nærmere fuglene er kilden for plastforurensningen, jo større er problemet knyttet til effekter på fuglene. Men selv på Svalbard er plast i magen på havhesten økende, og vi har altså også funnet plastproduksjonskulene i fuglene, opplyser Wing Gabrielsen.

Plast kan også inneholde giftstoffer. Forskerne arbeider nå med å finne ut om miljøgifter påvirker havhesten som har fått i seg plast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er antatt at marin forsøpling dreper mer enn en million sjøfugler per år, og det er påvist at plast påvirker mer enn 800 marine arter.

– Selv om ikke alle dør når de får i seg plast, påvirkes fuglene av plasten. Avmagring og mindre mat til ungene er noen av effektene på sjøfugler, sier Wing Gabrielsen.

Miljødirektoratet mener mikroplasten er en stor trussel mot livet i havet.