Iraks hær har startet Fallujah-offensiv

Statsminister Haider al-Abadi under et tv-sendt møte i den irakiske nasjonalforsamlingen nylig. Arkivfoto: Iraqiya TV (Reuters / NTB scanpix)
Statsminister Haider al-Abadi under et tv-sendt møte i den irakiske nasjonalforsamlingen nylig. Arkivfoto: Iraqiya TV (Reuters / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske styrker har satt i gang den varslede offensiven for å gjenerobre byen Fallujah fra ekstremistgruppen IS, opplyser landets statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiden er inne for å frigjøre Fallujah, sa statsminister Haider al-Abadi i en tv-sendt tale.

– Tidspunktet for en avgjørende seier nærmer seg, og Daesh har ingen annen mulighet enn å flykte, fortsatte han og brukte den arabiske forkortelsen for IS. Fallujah var den første byen i Irak som falt i IS' hender i januar 2014, et halvt år før IS inntok store områder i Irak og Syria. Byen skal være tungt befestet.

Offensiven kommer få dager etter at byen Rutba lengst vest i Irak ble gjenerobret.

Bakgrunn: Irakiske styrker forbereder Fallujah-erobring

Bombeangrep

Al-Abadi sier det irakiske flagg snart skal heises over Fallujah, som er en strategisk viktig by i den vestlige provinsen Anbar.

– Vi skal rive i filler det svarte flagget til de fremmede som har kidnappet Fallujah.

I forkant av bakkeoffensiven har kampfly bombet «utvalgte mål» i Fallujah, opplyser landets overkommando. Det har kommet meldinger om at USA leder an i luftangrepene, men det amerikanske forsvaret har foreløpig ikke kommentert bombingen av Fallujah.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: IS oppfordrer til flere angrep i Europa under ramadan

Hvite flagg

Søndag meldte irakisk fjernsyn at innbyggerne i Fallujah ble bedt om å pakke saken sine og forlate byen før kampene startet. Familier som ikke er i stand til å forlate byen, bør heise hvite flagg for å markere hvor de befinner seg, heter det i en kunngjøring fra hæren. Hæren legger til at det senere skal opplyses om sikre utfartsmuligheter for sivilbefolkningen.

Fallujah ligger ved Eufrat-elven om lag 50 kilometer vest for hovedstaden Bagdad og hadde før krigen startet en befolkning på rundt 300.000 innbyggere. Den IS-kontrollerte byen er omringet av irakiske styrker og den sjiamuslimske militsen Hashid Shaabi.

IS kontrollerer fortsatt byen Mosul nord i Irak.

Les også: Pentagon hevder IS taper terreng i Irak