FNs første humanitære toppmøte i Istanbul 23. og 24. mai:Erdogan er vert for verdens humanitære toppmøte

HUMANITÆRE ISTANBUL? 17. mai ble kvinnen Pinar Gemzis drept i sitt eget hjem av tyrkisk politi i Istanbul. Her marsjerer folk på vei til begravelsen. Mandag er den stadig mer autoritære presidenten Recep Tayyip Erdogan vert for FNs humanitære toppmøte i samme by.
HUMANITÆRE ISTANBUL? 17. mai ble kvinnen Pinar Gemzis drept i sitt eget hjem av tyrkisk politi i Istanbul. Her marsjerer folk på vei til begravelsen. Mandag er den stadig mer autoritære presidenten Recep Tayyip Erdogan vert for FNs humanitære toppmøte i samme by. Foto: Ozan Kose / Afp/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag er Børge Brende og 5000 andre i Istanbul for FN-toppmøtet de færreste har hørt om. Tyrkia av alle steder er åsted for fremme av humanitet og menneskerettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke hørt om FNs humanitære toppmøte som går av stabelen i Istanbul, Tyrkia 23. og 23. mai? Du er ikke alene.

Toppmøtet har blitt forberedt uten mediedekning eller utspill å snakke om fra den norske regjeringen, men blir et kjempearrangement med stats- og regjeringssjefer og rundt regnet 5000 deltakere i alt.

Temaet er høyst aktuelt: I en tid med så mange lidende mennesker som verden ikke har sett siden andre verdenskrig, trommer FN for første gang i sin 70-årige historie sammen til et toppmøte for å forhindre og få slutt på konflikter, få respekt for krigens lover og å «investere i humanitet».

60 millioner mennesker er tvunget på flukt, 218 rammes årlig av katastrofer.

Les også: Syria fordømmer Norges nye IS-oppdrag

Humanitet i Tyrkia

HUMANITÆRT FRAMSTØT: Utenriksminister Børge Brende diskuterte forberedelsene til Verdens sosiale toppmøte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon 14. april. Foto: Eskinder Debebe / UN Photo
HUMANITÆRT FRAMSTØT: Utenriksminister Børge Brende diskuterte forberedelsene til Verdens sosiale toppmøte med FNs generalsekretær Ban Ki-moon 14. april. Foto: Eskinder Debebe / UN Photo

Utenriksminister Børge Brende (H) som skal lede den norske delegasjonen, har ikke tid i dag til å kommentere toppmøtet hos sin Nato-allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal finne sted i landet som under ledelse av president Recep Tayyip Erdogan utvikler seg i stadig mer autoritær retning.

Myndighetene raserer hele bydeler øst i landet, politiet er kjent for å være løs på avtrekkeren og opposisjonelle eller journalister som rapporterer om tyrkisk samarbeid med terrorgruppa IS, eller er kritiske for øvrig, blir satt bak lås og slå.

Nå har tyrkisk rett til og med fratatt den fengslede, kvinnelige journalisten Arzu Yildiz rettigheten til sine egne barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ny arrestbølge mot Erdogans motstandere

Mye lidelse, stor prosess

Forut for stormøtet har FN drevet en to år lang konsultasjonsprosess der både nødstedte og giverland har vært involvert.

Det hele er oppsummert i rapporten «Gjenoppretting av humanitet - globale stemmer som krever handling» (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk) er disse innspillene blitt oppsummert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For Norge blir utdanning i krise og konflikt et av hovedtemaene under konferansen, skriver Utenriksdepartementet på sin hjemmeside.

Norge er medarrangør for en høynivådel om utdanning i krise og et sidearrangement om beskyttelse av skoler i konflikt. Øvrige viktige temaer fra norsk side er beskyttelse av sivile, forebygging av konflikt og humanitær finansiering.

I juli 2015 arrangerte Norge for øvrig et internasjonalt toppmøte om utdanning.

Bakteppet for FNs humanitære toppmøte er de rekordhøye humanitære behovene, kombinert med et stort press på ressursene, klimaendringer og flere store og langvarige væpnede konflikter som går hardt utover sivilbefolkningen.

Toppmøtet skal resultere i en sluttrapport med anbefalinger for forbedring av det humanitære arbeidet.

Les mer om FNs humanitære toppmøte på deres hjemmesider