Sunnmørskommunene vil ikke slås sammen med Ålesund

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en undersøkelse fra Ålesund kommune i mai, kunne de godt tenke seg å danne en storkommune. 13 kommuner sa sin mening torsdag – og de færreste vil slå seg sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunene Ålesund, Giske, Haram, Hareid, Sandøy, Skodje, Stordal, Sula, Sykkylven og Ørskog har i forkant av folkeavstemningene og spørreundersøkelsene inngått en intensjonsavtale om sammenslåing. Den har ikke falt i god jord hos innbyggerne.

Ordførere for og imot

I Giske stemte 78 prosent for egen kommune til tross for at ordfører Harry Valderhaug (KrF) i forkant var veldig positiv til intensjonsavtalen som er blitt inngått.

Han tror den labre stemningen blant velgerne skyldes at politikerne i kommunene ikke har lyktes i å overbevise innbyggerne. I egen kommune møtte under halvparten av de stemmeberettigede opp til valget.

– Avtalen ble for rund og lite konkret, sier ordføreren til Sunnmørsposten.

I Sula var dommen fra innbyggerne klar. Der ville 89 prosent forbli alene.

– Det er bra at folket er på linje med det politiske flertallet i kommunen, sier Sula-ordfører Jim Arve Røssevold til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klart nei

Flere andre kommuner viste også tydelig at de ikke har tro på at avtalen er fordelaktig for dem. I følgende kommuner var svaret nei: Stordal med 54 prosent, Herøy med 62 prosent, Hareid med 72 prosent og Ulstein med 63 prosent.

– Nå slipper vi jo å skifte ut HØ på båtene våre, sier Herøy-ordfører Arnulf Goksøyr (H) til Sunnmørsposten. Han var forberedt på et nei ut ifra inntrykket han har fikk fra folk i forkant av folkeavstemningen.

I Norddal var alternativene å fortsette alene, eller slå seg sammen med Stordal, Ørskog og Skodje. Der stemte 45 prosent for å fortsette alene, mens 36 prosent stemte blankt.

Fler for mindre sammenslåinger

I Skodje stemte 47 prosent for å slå seg sammen med Storfjord kommune. I Haram vil 52 prosent av innbyggerne ha en sammenslåing med Sandøy.

I Ørskog svarte 83 prosent ja til en landkommune sammen med Skodje, Stordal og Norddal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Ørsta stemte 62 prosent nei til sammenslåing med Volda, mens i Volda sier nærmere 70 prosent nei til sammenslåing med Ørsta, skriver avisen.

Sykkylven har utført en innbyggerundersøkelse, men vil vente med å legge fram resultatet til Stranda har avholdt innbyggerundersøkelse tidlig i juni.

Fristen for å fatte vedtak om frivillig sammenslåing er 1. juli.