Tusk: – Absurd å sammenligne EU og Hitler

EU-president Donald Tusk ber økonomiske migranter ikke komme til Europa.
EU-president Donald Tusk ber økonomiske migranter ikke komme til Europa. Foto: Yves Herman / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-president Donald Tusk mener Boris Johnson må lide av «politisk hukommelsestap» når han trekker paralleller mellom EU og Hitler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den frittalende tidligere London-ordføreren er frontfiguren i kampanjen for å få britene til å stemme for å gå ut av EU. Nylig nevnte han EU og Hitler i samme åndedrag da han ramset opp eksempler på personer og institusjoner som har forsøkt å skape et overnasjonalt Europa.

Les også: Tusk: EU nærmer seg enighet om flyktningene

– Når jeg hører EU bli sammenlignet med Adolf Hitlers planer og prosjekter, kan jeg ikke sitte stille. Slike absurde argumenter bør overses fullstendig, om de ikke hadde kommet fra en av de mest innflytelsesrike politikerne i det konservative regjeringspartiet, sier Tusk med klar henvisning til Johnson. Tusk mener den nylig avgåtte ordføreren i London «krysset grensen for politisk diskusjon og avslørte politisk hukommelsestap».

Les også: Tusk ber økonomiske migranter holde seg unna Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dagens følelse av usikkerhet og krise skyldes spenninger som ikke er fremtvunget av Den europeiske union: den enorme tilstrømmingen av migranter, globale økonomiske omveltninger, terrorisme og aggressiv russisk politikk, sa Tusk og understreket at han er «overbevist om at EU er vårt felles verktøy for problemløsing». Han understreker at dagens utfordringer vil være der «også uten EU».

Tusks uttalelser kom etter samtaler i København med Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen. Onsdag reiser de to sammen til Grønland for å se på effektene av global oppvarming.