Strid om ny advokatlov

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktøren i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet mener nytt lovforslag om taushetsplikt hindrer jakten på kriminelle advokater. Advokatlovutvalget og Advokatforeningen mener hun har misforstått.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utvalgets forslag knesetter taushetsplikten som så fundamental at den vil hindre oss i å sende informasjon om straffbare forhold hos advokaten til politiet, sier rådets direktør Hege Bjølseth til Dagens Næringsliv. Det statlige organet fører tilsyn med 7.000 norske advokater og rettshjelpere.

Advokatforeningens generalsekretær, Merete Smith, mener Bjølseth har misforstått lovforslaget og får støtte av blant andre høyesterettsdommer Bergljot Webster som er øverste leder for Advokatlovutvalget som står bak lovforslaget

Avisa skrev for halvannen uke siden at det har utviklet seg en praksis der straffedømte advokater kan fortsette sin praksis. Påfølgende mandag sa Webster at hun vil skjerpe regelverket for å få bukt med kriminelle advokater.

Tilsynsrådsdirektøren beskriver flere av utvalgets forslag som «vage», «ressurskrevende» og «lite effektive» i et innlegg i avisa onsdag.

– Advokatlovutvalget har hatt en unik anledning til å stramme opp regelverket for advokater, men for advokater som bryter loven, så gjør de likevel ikke det, mener Bjølseth.