Grillpølser med rust - spiller det noen rolle?

Eksempel på standhaftig gassgrill. Foto: Newswire
Eksempel på standhaftig gassgrill. Foto: Newswire
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du tilbereder maten på en medtatt grillrist, er sjansen stor for at måltidet serveres med litt rust attåt. Men hvor stor skade tar egentlig kroppen av å få i seg rust?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikker grillstart:

  • Sjekk om slange og koblinger er tette.
  • Grillen skal stå minst én meter fra husveggen. Gassflaska skal stå litt unna grillen.
  • Tøm oppsamlingskaret for matrester og fett, sitter under grillen. Bytt oppsamlingskoppen.

Kilde: Forsikringsselskapet If

______________________________________________________

Grillvettreglene for gassgrill:

  • Les bruksanvisningen nøye før du tar gassgrillen i bruk.
  • Sørg for at gassbeholderen står oppreist.
  • Ikke plasser flasken under gassgrillen når grillen er i bruk. Skapet er kun ment til oppbevaring av flasken når gassgrillen ikke er i bruk.
  • Sjekk slangen for sprekker og andre defekter jevnlig. Dette gjør du ved å bøye på den.
  • «Slangetesten»: Sjekk slangen for lekkasje ved å pensle på konsentrert såpevann. Når du åpner for gassen, vil det danne seg såpebobler hvis det er lekkasje.
  • Bytt slange minimum hvert tredje år. Sprukne eller ødelagte slanger MÅ byttes med en gang. Det er ikke lov til å bruke slanger som er lengre enn 1,5 meter. Bruk slangeklemmer for å feste slangen.
  • Steng for gassen når du er ferdig, og ta av regulatoren hver gang.
  • Sørg for at gassapparatet og beholderen er i god stand. La din propanforhandler gjøre kontroll og vedlikehold av gassgrillen.
  • Dersom den elektriske tenningen på grillen ikke virker, hold alltid en fyrstikk klar når du åpner for gassen.
  • Hvis det begynner å brenne i nærheten av gassbeholderen, steng for gassen ved å vippe over knappen på toppen av regulatoren. Hvis det er forsvarlig, bør du flytte beholderen vekk fra brannen.
  • Hvis det oppstår lekkasje: steng gasstilførselen, ta av regulatoren og fjern tennkilder.

Kilde: Norsk Petroleumsinstitutt

Den siste uken har man flere steder rundt om i landet kunnet kjenne den umiskjennelige duften av grillet kjøtt, grønnsaker og bakte poteter fra utallige hager og balkonger. Grillsesongen er offisielt åpnet, samtidig som flere gassgriller viser tydelige tegn på at deres beste dager er forbi.

En undersøkelse YouGov har gjort for forsikringsselskapet If, viser at 26 prosent av norske gassgrilleiere opplyser at grillen deres er fem år eller eldre. Men hvor farlig er det egentlig om maten vi spiser er blitt tilberedt på rustens underlag?

Les også: Slik gjør du grillen klar for sesongen

– Rens grillen skikkelig

Men hvor farlig er det egentlig om maten vi spiser er blitt tilberedt på rustens underlag?

– Rust er ikke noe annet enn oksidert jern, og det er ufarlig å få i seg litt gjennom grillmaten. Du må nok spise ganske store mengder med rust før det gir noen helseplager, sier lege Wasim Zahid, kjent fra Twitter og NRK-serien «Hva feiler det deg?».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det altså er forholdsvis ufarlig å få i seg litt rust sammen med grillpølsene, oppfordrer Zahid deg til å være nøye med renholdet.

– Det er en god regel å rense grillen skikkelig før hver sesong, samt en enkel rens etter bruk for å fjerne gamle matrester.

Les også: To av grillpølsene får terningkast seks

Sjekk garanti og finn frem kvitteringen

Det første mange får øye på når de åpner lokket på gassgrillen etter en lang vinter, er rester etter det siste grillmåltidet fra året i forveien. Kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If tror likevel de fleste skjønner omtrent når det er på tide med en vask.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har aldri mottatt skademeldinger fra folk som har spist så mye rust at mageinnholdet lager utslag i sikkerhetskontrollen på flyplasser, sier Clementz i en pressemelding fra If.

Dersom grillristen er rustet i stykker eller tenneren ikke virker, kan det være over og ut for grillen hvis du ikke får tak i reservedeler. Det første du imidlertid bør sjekke, er hvorvidt skaden dekkes av garantien og samtidig be om at om du har spart på kvitteringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillprodusenter kan operere med ti års rustgaranti på brennere og tre eller fem år på grillrister på bestemte modeller. Garantien gjelder mot gjennomrusting, ikke overflaterust, opplyser If i sin pressemelding.

VIDEO: Se grillvettreglene oppsummert i video nedenfor

Les også:

Grilling i boretslag og sameier

Pass opp, grillen er farligere enn du tror

Slik rengjør du grillen

– Slik gjør du grillen klar for vinteren