Forsker: – Isaksen raserer barnas barndom

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

For lite tid til lek og rasering av barndommen. Det er to ankepunkter fra barnehageforsker Anna Greve mot kunnskapsministerens barnehagemelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Meldingen som ble lagt fram for halvannen måned siden, møter kraftig motbør, skriver Dagsavisen.

Den lukkede Facebook-gruppen «Barnehageopprør 2016» har fått 6.600 medlemmer, og i tillegg kommer altså førsteamanuensis Greve ved Høgskolen i Oslo og Akershus med sin kraftsalve mot kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Kunnskapsministeren raserer barnas barndom. Han fratar dem muligheten til å kunne leke uten tanke på at det skal komme målrettet læring ut av det, sier Greve. Hun er bekymret for at formell læring skal fortrenge leken i barnehagene.

– Tida til barns frodige, kreative, selvinitierte lek skrumper inn. Det harmonerer dårlig med ambisjonene vi har for landet. Vi utvikler ikke kreative hjerner når barna skal strømlinjeformes fra de er to år gamle, fastslår Anne Greve.

Ett av punktene som har møtt særlig stor motstand er en veiledende norm for femåringers språkkunnskaper. Isaksen selv vedgår at dette er kontroversielt og at det er uenighet på det punktet. Samtidig sier han at normen er ment å være et verktøy barnehager eller barnehagenes eiere kan bruke dersom de ønsker det.