Bønder og staten krangler om avstand første dag

Statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell i midten, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg var tilstede da staten kom med sitt tilbud i jordbruksoppgjøret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell i midten, leder i Norges Bondelag Lars Petter Bartnes og leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ann Merete Furuberg var tilstede da staten kom med sitt tilbud i jordbruksoppgjøret. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bondeorganisasjonene og statens forhandlere er uenige om hvor langt de står fra hverandre ved inngangen til jordbruksoppgjøret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avklaring av posisjoner sto på dagsorden da bondeorganisasjonene og staten møttes til innledende møter i Landbruksdepartementet lørdag.

I forkant har partene gitt uttrykk for uenighet om hva de er uenige om. Avstanden mellom krav og tilbud er 770 millioner kroner. I tillegg strides partene om hvordan pengene skal brukes.

Statens forhandlingsleder, departementsråd Leif Forsell, er ifølge Nationen forberedt på tøffe forhandlinger. Men skremt er han ikke:

– Hvis vi ser på tallene og utgangspunktet i materialet så vil jeg si at avstanden mellom partene er mindre enn i fjor, lyder hans analyse.

Bakgrunn: Bondeorganisasjonene vil forhandle om jordbruksavtale

– Avstanden er større enn i fjor når det gjelder rene budsjettpenger, sa leder Merete Furuberg til NTB da staten leverte sitt tilbud tidligere denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når staten heller ikke kommer oss i møte på fordeling, som er vårt hovedkrav, så vurderer jeg avstanden som større i år, utdypet hun overfor Nationen i forkant av lørdagens avklaringsmøter.

Forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, sier det slik:

– Avstanden er veldig stor. Det handler både om finansiering av oppgjøret, budsjettbevilgninger og innretningen på oppgjøret. Det blir viktige diskusjoner om framtidig utvikling av jordbruket. Store verdier står på spill.

Det er ventet at hele helgen går med til avklaringer av forhandlingsposisjonene og at selve dragkampen om oppgjøret først kommer i gang til uka. Fristen er fredag 13. mai.