Jordbruksoppgjøret:Bondeorganisasjonene vil forhandle om jordbruksavtale

VANSKELIG: Bondelagets leder Lars Petter Bartnes og Bonde- og Småbrukarlagets leder Merete Furuberg.
VANSKELIG: Bondelagets leder Lars Petter Bartnes og Bonde- og Småbrukarlagets leder Merete Furuberg. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bondeorganisasjonene besluttet på et internt fellesmøte i dag å gå i forhandlinger med staten om ny jordbruksavtale, etter statens tilbud som ble lagt fram onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik foregår jordbruksoppgjøret:

I jordbruksoppgjøret forhandler staten med Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag om de økonomiske vilkårene for landets bønder.

De viktigste inntektssidene som påvirkes av jordbruksoppgjøret, er hvilke priser bøndene skal få for varene, og tilskudd fra staten.

Formelt hører ikke skattebestemmelser innunder jordbruksavtalen, men partene har de siste årene også lagt til grunn et jordbruksfradrag fra skatten.

Her er de viktigste datoene for jordbruksoppgjøret 2016:

Jordbruket presenterer sitt krav 25. april

Staten legger fram sitt tilbud 4. mai

Jordbruksforhandlingene skal være avsluttet 13. mai hvis partene er enige om å forhandle.

Stortinget skal så behandle jordbruksoppgjøret i juni.

Les mer om jordbruksavtalene hos Landbruks- og matdepartementet

Les om jordbruksoppgjøret 2016 hos Norges Bondelag

– Vi går inn i dette med klare forventninger om at regjeringen viser betydelig forhandlingsvilje. Forhandlingsvilje er helt avgjørende for å møte jordbrukets krav, og for å komme fram til en jordbruksavtale, sier Lars Petter Bartnes, forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, i en pressemelding.

– Vi skal teste ut Staten på fordeling, struktur og budsjettpenger. Ingen skal komme etterpå og si at vi ikke har prøvd! kommenterer leder i Bonde- og Småbrukarlaget, Merete Furuberg.

Jordbrukets krav på 860 millioner kroner ble lagt fram mandag 25. april. Statens tilbud kom onsdag 4. mai og har en ramme på 90 millioner kroner.

Forhandlingene starter lørdag 7. mai med gjennomgang av krav og tilbud for å klargjøre partenes posisjoner og om det finnes grunnlag for en avtaleløsning. Forhandlingene skal være avsluttet senest fredag 13. mai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De vanskeligste punktene har vært innretningen den blåblå regjeringen innførte i 2014, der store summer av statens tilskudd ble tatt fra gårdsbruk av normal norsk størrelse, og overført til de aller største.

I sitt krav gikk Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag inn for å bedre denne profilen på struktur noe.

Det syns de ikke statens tilbud innfrir. Organisasjonene ville gjeninnføre tak på hvor mye tilskudd ett enkelt bruk kan få, og å skyte til mer penger til de små og middels store.

Les også: Bondelaget: – Nå ser vi Listhaug-effekten i norsk landbruk

Les: Tilbyr 90 millioner mot bondekrav på 860