Nye norske mikroøl

Tre norske mikroøl utgjør helgens øltips. Foto: Produsentene
Tre norske mikroøl utgjør helgens øltips. Foto: Produsentene
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vikingdrikke, råolje og lyst lagerøl er helgens øltips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lindesnes brygghus – mikroøl og boblevann

Som så mange andre små bryggeri rundt omkring i Norge så startet også eventyret om Lindesnes brygghus med en gjeng kompiser rundt kjelene i et lite hjemmebryggeri. Etter det de selv beskriver som en litt komplisert oppstart med mengder av byråkrati og en enorm papirmølle var bryggeriet et faktum i 2010 – og siden har det rullet ut gode øl fra portene til Lindesnes brygghus.

Det siste tilskuddet i porteføljen til bryggeriet er det de kaller «Drikkevann med bobler». Med vann fra Tarevannet, som Lindesnes brygghus omtaler som et av Norges beste drikkevann, ønsker de å få et innpass i det stadig tiltagende markedet for godt vann på flasker. Det er egentlig litt underlig at ikke flere mikrobryggerier har sett et markedspotensial i godt lokalt vann.

Les også: Sprudlende engelsk sider i vårsola

(Saken fortsetter under)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Mikrobryggeriet i Lindesnes har nylig lansert to spennende øl med kraft og særpreg.
Mikrobryggeriet i Lindesnes har nylig lansert to spennende øl med kraft og særpreg.

Men det er selvsagt mer enn vann som produseres i bryggeriet. Nylig har de sluppet to nyheter som du finner på Vinmonopolet, Crude Ale og Viking Warrior. Begge disse er ville og rå i stilen og vitner om et bryggeri som holder seg til mikrobryggingens edle mantra: mest mulig smak i flaskene. I en tid hvor stadig flere går over til øl på boks så lover Lindesnes Brygghus også å fortsette med øl på flasker i overskuelig fremtid.

Les også: Helgens mjød- og øltips

Lindesnes brygghus Crude Ale

Dette ølet har fått navnet etter det som kalles Crude Oil – Råolje. Gutta bak bryggeriet har flere jern i ilden og har i tillegg til bryggingen jobber i Nordsjøen. Dette er deres hyllest til alle som har sitt virke i oljeindustrien langs norskekysten. Ølet er helt mørkt og har et voldsomt brunlig skum med meget godt hold. Duften er preget av tørkede frukter, fiken, plomme, melasse og et hint av sjokolade. Smak er det mye av. Karamell, tørkede frukter, litt lakris, noe gress og en fyldig og krydrete ettersmak. Dette er et spennende og smaksrikt øl med masse karakter. Ølet har det typiske preget man ønsker av et mikrobrygget øl – litt mer av alt og en litt ubestemmelig stil som gjør at man husker det i vrimmelen av ølsorter. Crude Ale er en verdig hyllest til de som har bygget opp Norges rikdom i Nordsjøen.
Lindesnes brygghus Crude Ale – Alkohol 6,2 % - 0,5 l – kr 99,80

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Øl for vinter og vår

Lindesnes brygghus Viking Warrior IPA

Når man etablerer et bryggeri i et område med gamle vikinggraver så er det vel kun snakk om tid før noen kommer med ideen om å brygge et ekte vikingøl. Og nå er det her – Viking Warrior. Navnet kommer selvsagt av at vikingene var noen barske krigere, men også på grunn av at anselige mengder med den amerikanske humlen Warrior har blitt presset inn i flaskene. Siden dette er et IPA-øl så har bryggeriet i tillegg valgt å tørrhumle det med Citrahumle. Det er med andre ord grunn til å forvente mye humlepreg her. Ølet er rødbrun i fargen og har et litt lavt skum med godt hold. Duften er preget av blomstereng, karamell, honning, melon, tropiske frukter og sitrus. Smaken er kraftig med høy bitterhet og masse humlearoma. Den kraftige humlingen balanseres noe av en god maltbunn, men dette er et vilt og uhemmet mikroøl hvor man merker at det ligger bryggeglede bak. Denne går til fint til kraftige burgere eller grillet kjøtt, men passer nok aller best i et ølhorn i Valhall.
Lindesnes brygghus Viking Warrior IPA – Alkohol 7,0 % - 0,5 l – kr 99,80

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire fabelaktige fristelser

Færder Mikrobryggeri

Dette bryggeriet ligger midt i Tønsberg og har et uttalt mål om å brygge øl som gir assosiasjoner til vær og vind, sol og sommer, bølger og hav. Med knappe 3 år i bransjen har de allerede markert seg med flere gode og spennende øl. Porteføljen spenner kraftig Stout til lyse og friske hveteøl. Nå våger bryggeriet seg inn i det som må kunne kalles et av de vanskeligste markedene – lyse lagerøl i butikkstyrke. Å brygge lyse lagerøl gir lite rom for feilskjær før det merkes markant i smaken. I tillegg er dette et marked hvor man skal konkurrere med de aller største bryggeriene. Det er også liten tvil om at det i dette markedet man finner de mest prisbevisste kundene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Genialt eller galskap fra Nøgne Ø?

Færder Classic Lager

Flaskene til Færder mikrobryggeri skiller seg litt ut både i fasong og ikke minst med bruken av maritime signalflagg. Ølet i flasken er lys kobberfarget og skummet er tett og hvitt med godt hold. Duften er preget av blomstereng, sitrus og litt bakst. Smaken er frisk med litt sitrus, aprikos, bakst og en fin maltbunn. Classic lager preges av en balansert sødme og en leken bitterhet som sitter i ettersmaken. Dette er et godt sommerøl som passer til alt fra forfriskning til mat. Kvalitetsmessig vil Classic Lager uten tvil kunne konkurrere med de meste av det som finnes av lyse lagerøl i butikkhyllene.
Færder Classic Lager – Alkohol 4,7 % - 0,33 l – Butikk

Les også:

Øltørst? Dette er ditt paradis

Du serverer vel ikke ølet for kaldt?