Over 80.000 evakuert fra skogbrann i Canada

Se videobilder fra den dramatiske skogbrannen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtlige innbyggere i den kanadiske byen Fort McMurray er evakuert på grunn av en stor skogbrann som truer både hus, oljeanlegg og andre bygninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannen vokser i raskt tempo på veien mot Fort McMurrays nordlige del, varsler myndighetene i landet. Tirsdag ettermiddag innførte de obligatorisk evakuering av sju nabolag i byen, som ligger i den oljerike provinsen Alberta, og siden har situasjonen forverret seg raskt.

– En rekke evakueringer underveis, og trolig blir det flere. Vær rolige. Vær forberedte. Vær klare for å bevege dere høflig i trafikken på vei til et trygt sted, tvitret Fort McMurrays ordfører Melissa Blake.

Ved 20-tiden tirsdag kveld (4 natt til onsdag norsk tid) bekreftet myndighetene at hele byen, det vil si over 80.000 innbyggere, er evakuert på grunn av den truende brannen.

Les også: Røykutvikling i boligblokk i Drammen

Eksplosjoner og ødelagte hjem

Bensinstasjoner har gått i luften, og flere hjem er allerede brent ned til grunnen mens innbyggerne flykter fra brannen. Dessuten er byområdet fylt av tykk, svart røyk, og flere flyavganger fra byen ble avlyst tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den ene motorveien som leder ut av Fort McMurray, var det tilløp til panikk tirsdag kveld. Flammene har spredd seg på begge sider av veien, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Ifølge Brue Mayer i Albertas skogmyndigheter er ni fly, enda flere helikoptre og over 100 brannfolk involvert i arbeidet med å bekjempe brannen.

Se også: Brannmenn flykter i panikk fra tornado i flammer

Frykter verre forhold

Skogbrannen ble inntil mandag holdt under kontroll sør for byen, men kraftig vind har ført den nærmere de mer tettbebygde områdene. Alberta er inne i en periode med tørke, og tirsdag var det nesten 30 grader, uvanlig varmt i provinsen.

Brannvesenet opplyser at det ventes opp mot 30 grader og vind også onsdag, noe som vil gjøre det vanskelig å kontrollere brannen.

– I morgen blir enn enda mer intens branndag enn i dag, sier Mayer.

Fort McMurray er den største byen Albertas oljesandregion, som inneholder verdens tredje største oljereserver. Flesteparten av oljesandprosjektene holder til et stykke nord for byen, mens den største delen av brannen foreløpig holder seg i sør.