Greenpeace lekker hemmelig TTIP-dokument:– USA prøver å presse EU til å fjerne miljøregler i TTIP-forhandlingene

TTIP-ENTUSIASTER: USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel ivret for liberaliserings-avtalen TTIP under sitt møte i Hannover 25. april. Nå lekker ubehagelige detaljer om forhandlingene ut.
TTIP-ENTUSIASTER: USAs president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel ivret for liberaliserings-avtalen TTIP under sitt møte i Hannover 25. april. Nå lekker ubehagelige detaljer om forhandlingene ut. Foto: Wolfgang Rattay / Reuters/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har forsøkt å presse EU til å fjerne regler som beskytter forbrukere og miljø i forhandlingene om den nye frihandelsavtalen TTIP, ifølge tyske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva i all verden er TTIP?

USA og EU: Verdens to største økonomier forhandler om tollettelser, felles regler og standarder på nær sagt alle vare- og tjenesteområder og for bedre betingelser for utenlandske investorer. USA og EU kaller avtalen de vil komme frem til for TTIP, transatlantisk handels- og investeringspartnerskap.

Hva med oss? Norge må på grunn av EØS-avtalen overta mye av regelverket EU innfører, og blir dermed underlagt det USA og EU måtte komme frem til. Dessuten kan norsk konkurranseevne på eksport til EU og USA bli svekket.

Lesestoff om TTIP hos:

USAs handelsepartement USTR

EU-kommisjonen

Nærings- og handelsdepartementet

Handelskampanjen

Attac Norge

EU-parlamentet

EU-kommisjonen

Civita

Avisa Süddeutsche Zeitung er blant dem som har gått gjennom dokumenter som er lekket av miljøorganisasjonen Greenpeace. TTIP-forhandlingene skjer i stor grad i hemmelighet, og dokumentene inneholder informasjon om hvordan samtalene mellom EU og USA har foregått.

For å presse EU til å godta import av flere amerikanske landbruksprodukter, har USA truet med å nekte mer import av europeiske biler, ifølge Süddeutsche Zeitung. Blant produktene amerikanerne håper å selge til Europa, er matvarer basert på genmanipulerte planter (GMO).

Du kan selv lese hele det lekkede dokumentet Greenpeace har lagt ut, her.

Greenpeace sin analyse av dokumentet er her.

Les også: USA truer EUs bileksport hvis ikke TTIP-avtale gir friere adgang for landbruksvarer til EU

– Selskaper mot miljø og helse

De 248 hemmelige dokumentene er skaffet av Greenpeace Nederland og utgjør angivelig en tredel av avtaleutkastene fra den siste runden med handelssamtaler i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Greenpeace mener dokumentene, som ble offentliggjort mandag formiddag, beviser at TTIP vil utgjøre en stor risiko for klima, miljø og forbrukersikkerhet.

– Disse lekkede dokumentene bekrefter det vi har sagt i langt tid: TTIP vil sette selskaper i sentrum av politiske prosesser, og det vil gå på bekostning av miljøet og folkehelsen, sier Jorge Riss, direktør for Greenpeaces EU-kontor i Brussel, i en uttalelse.

– Det er på tide å kaste lys over disse forhandlingene. Hardt tilkjempede miljøfremskritt blir satt til side bak lukkede dører, sier Faiza Oulahsen i Greenpeace Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs handelskommissær Cecilia Malmström går i sin blogg ut mot kritikken som nå hagler.

Les også: Nederlandsk folkeavstemning kan forpurre TTIP-avtale mellom USA og EU

Verdens største

SANNSPÅDD 1. MAI? TISA og TTIP hindrer klimatiltak, hevdet 1. maidemonstranter i Oslo søndag. Nå gir Greenpeace dem rett. Foto: Thomas Vermes
SANNSPÅDD 1. MAI? TISA og TTIP hindrer klimatiltak, hevdet 1. maidemonstranter i Oslo søndag. Nå gir Greenpeace dem rett. Foto: Thomas Vermes

EU og USA har siden 2013 forhandlet om TTIP, verdens største frihandelsavtale. Målet er å etablere felles standarder for mat, produktsikkerhet og beskyttelse av data, men avtalen har fått kritikk fra mange hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet mener motstanderne at store, multinasjonale selskaper får mye makt dersom en slik avtale trer i kraft. Greenpeace hevder dessuten at kampen mot global oppvarming ikke nevnes med et ord i forhandlingstekstene, og at USA vil presse EU til å lette på det såkalte føre var-prinsippet som begrenser bruk av produkter som kanskje kan være farlige.

Les også: Svensk EU-kommissær vil opprette TTIP-domstol for multinasjonale selskaper