Ap og LO i strupen på regjeringen 1. mai

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok av seg stillongsen i Oslo og deltok i 1. mai-feiringen i et solfylt Tromsø. Toget var større enn på mange år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Ap-leder Jonas Gahr Støre tok av seg stillongsen i Oslo og deltok i 1. mai-feiringen i et solfylt Tromsø. Toget var større enn på mange år. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Foto: Jan-morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO-leder Gerd Kristiansen og Ap-leder Jonas Gahr Støre brukte 1. mai-talen til å rette tungt skyts mot regjeringen for å ikke gjøre nok for å bekjempe arbeidsledigheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– 50 arbeidstakere har mistet jobben hver eneste dag siden Høyre og Frp overtok. Skal 50 nye arbeidstakere miste jobben daglig før høyrepartiene kastes ut av regjeringskontorene? For ut, det skal de, kamerater, sa Kristiansen under sin tale på Youngstorget i Oslo.

Flere tusen hadde møtt opp til markeringen under parolen «135.000 arbeidsløse – bryt med høyrepolitikken». LO-lederen benyttet anledningen til å varsle at hun vil starte valgkampen fram mot 2017 allerede nå.

Flere av de streikende hotell- og servicearbeiderne deltok også på markeringen, og streiken var tema for mange av talene.

Les også: AUF-leder om Listhaug: – Kast kjerringa på hue ut av regjeringa

– Dramatisk for Norge

I Tromsø hamret Jonas Gahr Støre også løs på regjeringen, som han mener ikke har tatt inn over seg de høye ledighetstallene.

– Vi ser nå det høyeste ledighetstallet som er registrert på et kvart århundre. Det er dramatisk for et lite land som Norge. Ledighet er sløsing med ressurser. Det har vi ikke råd til, og derfor må vi bekjempe ledigheten, sa Ap-lederen i sin 1. mai-tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han angrep regjeringen for å ikke ta situasjonen på alvor. Statsminister Erna Solberg (H) vil ifølge Støre ikke høre om en ledighetskrise i Norge, men snakker om at noen områder er rammet. Han angrep også finansminister Siv Jensen (Frp) for å omtale ledighet som en personlig krise.

– Snillistisk og naiv

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug brukte til gjengjeld store deler av sin tale på å lange ut mot Arbeiderpartiet. Særlig la hun vekt på at partiets innvandringspolitikk har tatt en «snillistisk og naiv kursendring» under Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I den grad det kommer en stor tilstrømming igjen, hvem er det vi skal adressere skyld for det til? Jonas Gahr Støre! ropte hun ut til applaus fra fremmøtte på 1. mai-arrangementet i Drammen.

Listhaug hadde også med seg en nyhet fra den kommende integreringsmeldingen, nemlig at arbeidspraksis skal bli en del av introduksjonsprogrammet. For eksempel kan innvandrere trå til i helse- og omsorgstjenestene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innvandrere til sykehjem

– De som sulter på sykehjemmene, gjør ikke det på grunn av mangel på mat, men på grunn av mangel på hender. Det er ikke nok tid til å sørge for at maten kommer fra tallerkenen og inn i munnen. Hvorfor ikke bruke de som nå skal inn i arbeid på å hjelpe syke og eldre? sa Listhaug.

Hun mener dette er et eksempel på en type oppgave som man kan gjøre selv om man ikke snakker særlig godt norsk. Rengjøring og andre oppgaver på sykehjem som ikke krever fagutdanning, er også aktuelle.

På spørsmål om hvordan hun tror eldre vil reagere på forslaget, svarer hun:

– Det er mange innvandrere som allerede jobber i disse tjenestene. I Oslo ville det ikke gått rundt uten dem som har kommet til Norge. Så det er jeg sikker på at skal gå veldig greit, svarer Listhaug.

AUF-lederen ut mot Listhaug

AUF-leder Mani Hussaini var tydelig på hva han mener om innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) da han holdt sin 1. mai-tale i Melhus i Sør-Trøndelag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kast kjerringa på huet ut av regjeringa, sa Hussaini ifølge Trønderbladet.

Talen vakte reaksjoner hos formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Bjørn-Kristian Svendsrud.

– Hva slags måte er det å karakterisere en politisk motstander? Det hører ikke hjemme i norsk politikk at vi kaller hverandre for slike ting, sier han.