Forskning: Kjøttspisere eldes raskere

Høyt inntak av kjøtt gjør at kroppen blir raskere gammel, viser forskningen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Høyt inntak av kjøtt gjør at kroppen blir raskere gammel, viser forskningen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat med høyt innhold av rødt kjøtt og få grønnsaker bidrar til at man eldes raskere enn det alderen skulle tilsi, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Biologisk alder handler om hvor gammel kroppen din er rent fysisk, sammenlignet med hvor mange år du egentlig er, forklarer professor Peter Stenvinkel ved Karolinska institutet. Han står bak undersøkelsen i samarbeid med Universitetet i Glasgow i Skottland.

Økt biologisk alder kan føre til helseproblemer, sier forskeren. Han peker på at mat er en viktig faktor i hvor lenge mennesker lever.

– I den velstående forstaden Lenzie i Glasgow var snittalderen 82 år blant menn, mens den i forstaden Carlton, noen kilometer unna, var bare 55 år. Det er en veldig stor forskjell, sier Stenvinkel.

Les også: Usunt kosthold koster oss 154 milliarder hvert år

I den velstående bydelen spiser og lever man sunnere, mens man i den andre bydelen, der folk sliter mer med å få endene til å møtes, oftere tyr til såkalt søppelmat.

– De spiser mer hurtigmat, som hamburgere. Ofte er kjøttet prosessert og inneholder fosfater som påskynder aldringen. De spiser heller ikke like mye grønnsaker og frukt, sier Stenvinkel.

Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen