Forskning: Kjøttspisere eldes raskere
Mat med høyt innhold av rødt kjøtt og få grønnsaker bidrar til at man eldes raskere enn det alderen skulle tilsi, viser ny forskning.
– Biologisk alder handler om hvor gammel kroppen din er rent fysisk, sammenlignet med hvor mange år du egentlig er, forklarer professor Peter Stenvinkel ved Karolinska institutet. Han står bak undersøkelsen i samarbeid med Universitetet i Glasgow i Skottland.
Økt biologisk alder kan føre til helseproblemer, sier forskeren. Han peker på at mat er en viktig faktor i hvor lenge mennesker lever.
– I den velstående forstaden Lenzie i Glasgow var snittalderen 82 år blant menn, mens den i forstaden Carlton, noen kilometer unna, var bare 55 år. Det er en veldig stor forskjell, sier Stenvinkel.
Les også: Usunt kosthold koster oss 154 milliarder hvert år
I den velstående bydelen spiser og lever man sunnere, mens man i den andre bydelen, der folk sliter mer med å få endene til å møtes, oftere tyr til såkalt søppelmat.
– De spiser mer hurtigmat, som hamburgere. Ofte er kjøttet prosessert og inneholder fosfater som påskynder aldringen. De spiser heller ikke like mye grønnsaker og frukt, sier Stenvinkel.
Les også: Forsker: – Trening, sunt kosthold og sosialt samvær kan sinke aldringsprosessen