To direktører går av i Telenor

Se pressekonferanse direkte fra kl 11.00
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor har inngått fratredelsesavtale med finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen som følge av Vimpelcom-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Telenor har fredag inngått fratredelsesavtale med både finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen.

Det skjer etter at advokatfirmaet Deloitte fredag overleverte sin sluttrapport til selskapet om Telenors håndtering av eierskapet i Vimpelcom.

Det er ikke funnet at Telenor-ansatte har vært delaktige i korrupsjon eller andre lovbrudd, men rapporten avdekker svakheter internt i Telenor, skriver Telenor selv i en pressemelding.

Les også: Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

– Alvorlig

I februar i år inngikk Vimpelcom et forlik med amerikanske myndigheter. Der innrømmer Vimpelcom og underselskapet Unitel korrupsjon ved at de betalte bestikkelser i Usbekistan. Vimpelcom må betale en bot på 795 millioner dollar som følge av korrupsjonen.

Deloittes gransking konkluderer med at ingen ansatte i Telenor har vært delaktige i korrupsjon, understreker Telenors styreleder Gunn Wærsted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For deler av håndteringen av VimpelCom-eierskapet får Telenor gode skussmål, men rapporten synliggjør også svakheter knyttet til organisering, kommunikasjon og lederskap i denne saken. Dette er alvorlig. Styret og ledelsen erkjenner at vi må forbedre måten vi arbeider på. Det er en selvfølge at lover og regler skal følges, men vi må strekke oss lenger, sier Wærsted.

Les også: Brekke: – Telenor må finne India-løsning i løpet av året

Bekymringsmelding

Et viktig punkt i granskingsrapporten fra Deloitte er hvordan Telenor reagerte da selskapet i 2011 fikk en alvorlig bekymringsmelding fra en ansatt som var utlånt til Vimpelcom.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må erkjenne at vi i denne saken ikke lyktes i å håndtere en viktig bekymringsmelding i henhold til Telenors etiske standarder, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

Rapporten fra Deloittes gjennomgang blir presentert på en pressekonferanse hos Telenor fredag kl. 11.00. Rapporten bli da lagt fram i sin helhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en krevende dag for alle i Telenor. Å få detaljerte opplysninger om en svært vanskelig og sammensatt sak brettet ut i offentligheten, er sterk kost. Men vi skal ta inn over oss kritikken, lære av den og forbedre oss, forsikrer konsernsjef Brekke.

Les også: LO og Telenor gjør nytt forsøk på å selge medieeierposter

Takket nei til jobbtilbud

Juridisk direktør Pål Wien Espen uttaler at han burde ha forvisset seg om at daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas var kjent med bekymringsmeldingen. Beskjeden gikk ikke videre til ham før i mars 2014.

Espen sier han har fått tilbud om en ny stilling i Telenor, men at han føler det er best å fortsette karrieren et annet sted.

– Etter snart seks måneders permisjon, og den krevende prosessen som jeg har vært igjennom i den forbindelse, føler jeg imidlertid at det nå er best å fortsette karrieren utenfor Telenor. Jeg har derfor takket nei til dette tilbudet og i stedet inngått en fratredelsesavtale med selskapet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Espen og finansdirektør Richard Olav Aa ble permittert i fjor.

Aa forteller at Deloitte stiller spørsmål ved hans vurderinger etter et styremøte i 2013, uten å presisere nærmere hva dette gjelder.

– Avveiningen jeg gjorde etter dette styremøtet var basert på det jeg visste da, og gitt omstendighetene den gan mener jeg fortsatt avveiningen var riktig, sier Aa i en pressemelding.

Les også: Baksaas langer ut mot Vimpelcoms kontrollrutiner

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenor-konsernet.