Pilene pekte nedover for oljefondet

Aksjeinvesteringene ga i årets første kvartal en avkastning på minus 2,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 3,3 prosent.
Aksjeinvesteringene ga i årets første kvartal en avkastning på minus 2,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 3,3 prosent. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljefondet måtte tåle en nedtur i årets første kvartal. Avkastningen ble negativ, og for første gang ble penger tatt ut av fondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fasiten i første kvartal ble en negativ avkastning på 0,6 prosent. Det tilsvarer en nedgang på 85 milliarder kroner.

Fallet skyldtes en svært turbulent start på børsåret. I midten av februar hadde oljefondet en nedgang på 8 prosent, men uroen avtok betydelig i mars, forklarte fondets nestleder Trond Grande da han presenterte kvartalsresultatene i Oslo torsdag.

– Kvartalet er negativt, men langt fra så negativt som det så ut på det verste, sier Grande til NTB.

– Det er de langsiktige resultatene som teller, slo han fast.

USA og Kina

Aksjeinvesteringene ga i første kvartal en avkastning på minus 2,9 prosent, mens avkastningen på renteinvesteringene var 3,3 prosent. Investeringer i eiendom fikk en avkastning på minus 1,3 prosent.

En positiv avkastning for fondets renteinvesteringer bidro til å begrense nedgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fallende rentenivåer ga en kursgevinst på obligasjonsinvesteringene. Dette er imidlertid negativt for de langsiktige utsiktene og fremtidig avkastning på renteinvesteringene, sier Grande.

På spørsmål om hvilke risikofaktorer han ser fremover, trekker han fram utviklingen i verdens to største økonomier.

– Kina er fortsatt det store spørsmålstegnet, sier Grande, som er nestleder i Norges Bank Investment Management, som forvalter oljefondet.

Frykten er en bratt nedtur i den stadig mer gjeldstyngede kinesiske økonomien. Samtidig følges utviklingen i USA nøye.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spørsmålet er om vi ser en tiltakende vekst eller ikke, konstaterer Grande.

Han er forsiktig med å spå om resultatene i andre kvartal, men peker på at inneværende kvartal har startet som det forrige sluttet – ganske rolig.

Tok ut penger

Det første kvartalet var også første gang penger ble tatt ut av oljefondet, som egentlig heter Statens pensjonsfond utland. Uttaket var på 25 milliarder kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fondet får nå færre friske kroner tilført på grunn av lavere aktivitet på norsk sokkel og oljeprisens kraftige fall de siste par årene.

At kronekursen styrket seg mot hovedvalutaene i løpet av kvartalet, bidro til å svekke fondets verdi med 286 milliarder kroner. Men denne valutasvingningen endrer ikke fondets kjøpekraft i utlandet.

Fondet utgjorde totalt 7.079 milliarder kroner 31. mars. 59,8 prosent av fondet var investert i aksjer, 37,0 prosent i rentepapirer og 3,1 prosent i eiendom.

Torsdag la oljefondet også for første gang fram en egen rapport om eiendomsinvesteringene, som nå har nådd totalt 180 milliarder kroner.

Inntil 5 prosent av fondet kan investeres i unotert eiendom, og det diskuteres om denne andelen skal økes.